Răspunsuri

2014-08-12T15:17:12+03:00
Este un fel de creator de server privat (VPN), cu user si parola la care i se pune un ip. E folosit in general la jocuri.
Hamachi este o solutie VPN (Virtual Private Network) la indemana oricui. De obicei, setarea unei retele VPN este destul de complicata, trebuie setat routerul, firewallul si softwareul ce beneficiaza de retea. Dar cu ajutorul lui Hamachi, dezvoltat de Applied Networking, Inc, oricine isi poate seta o retea "locala" privata pe internet.
Pentru a depasi obstacolele ce apar in setarea unei conexiune VPN perfecta, Hamachi foloseste tehnologie peer-to-peer asemanatoare cu cea folosita pentru mesagerie instant (IM): exista un server extern care creeaza un director cu toti clientii Hamachi. Acest server autentifica utilizatorii prin intermediul unor "chei", chiar daca clientii sunt localizati in spatele routerelor sau firewallurilor si creeaza o conexiune securizata intre clienti.
Applied Networking precizeaza ca odata ce serverul a stabilit conexiunea intre clientii Hamachi, conexiunea securizata este numai intre utilizatorii conectati, fara a exista trafic care sa treaca prin serverele Hamachi. Totusi, serverele trimit semnale pentru a verifica daca clientii mai sunt conectati sau nu.


Interfata lui Hamachi este foarte simpla, totodata usor de folosit. Prima oara cand rulezi programul iti prezinta un scurt tutorial, dar care este cam inutil pentru ca exista doar trei butoane: butonul Power, cel care activeaza interfata Hamachi, butonul Network, cel pe care il apesi pentru a creea sau a te conecta la retele si butonul pentru setari, acestea din urma fiind doar cateva.
Atunci cand instalezi Hamachi, acesta adauga o interfata de retea virtuala ce permite setarea parametrilor conexiunii separat de obisnuitele interfete de retea – cu fir sau fara fir. Aceasta interfata instalata devine activa doar atunci cand pornesti Hamachi.


Cand vrei sa creezi o retea, sau vrei sa te conectezi la o retea deja existenta, dai click pe butonul de retea si ti se va cere sa scrii numele retelei si parola pentru aceasta. In momentul cand conexiunea este stabilita, interfetei Hamachi ii este alocat un IP separat fata de cele pe care deja le folosesti. De exemplu, pe computerul meu, reteaua locala foloseste IPuri de genul 192.168.1.X, dar in reteaua Hamachi mi-a fost alocat un IP de forma 5.38.140.XXX. Acest IP este accesibil doar in reteaua Hamachi.
Conectarea altor computere la reteaua pe care ai creat-o este foarte usoara. Tot ce trebuie sa faci este sa comunici prietenilor numele retelei si parola pe care ai asociat-o.
Datorita faptului ca majoritatea programelor firewall vor recunoaste adaptorul Hamachi ca si o retea separata si vor bloca traficul, s-ar putea sa fie nevoie sa configurezi firewallul sa permita traficul prin interfata Hamachi.
Hamachi poate fi folosit pentru Windows File and Printer Sharing, pentru un server FTP sau pentru jocuri. Initial am folosit Hamachi pentru a creea o retea "locala" cu prietenii pentru diverse jocuri in retea, dar l-am folosit cu succes pentru a ma conecta prin Remote Desktop Connection la computerele lor pentru troubleshooting.
In fereastra Hamachi iti vor aparea toti utilizatorii ce sunt membrii ai retelei. Cei care sunt offline vor avea numele gri. Daca dai click dreapta pe membrii ai retelei vei putea sa dai ping, sa trimiti mesaj, sa vezi shareurile sau, daca esti "seful" retelei, sa deconectezi utilizatori si sa le blochezi accesul.
Hamachi nu are documentatie sau help. Exista totusi un forum dedicat pe site-ul companiei.

Hamachi este disponibil momentan pentru Windows (XP si 2000) si Linux. Exista si o versiune pentru Mac, denumita HamachiX. Se afla in versiunea Beta de ceva timp dar poate fi folosita fara probleme.
Serviciul este gratuit. Dar, odata cu depasirea versiunii 1.0, ar putea aparea taxe de inregistrare, precum si restrictii pentru versiunea gratuita.
Nu stiu cat de sigur este Hamachi, dar este totusi o companie cu sediul in Vancouver, Canada, chiar daca domeniul lor de internet –.cc – este alocat Insulelor Cocos (Keeling). Applied Networking sustine ca comunicatiile sunt criptate pe 256 biti. Nici un spyware nu a fost detectat dupa instalarea Hamachi.

In concluzie, daca vrei o retea "locala" peste internet, Hamachi este solutia ideala. Simplu de instalat si gratuit, face treaba excelent.