1.RAdical din 2x-1 - radical din x+3 = 2
Stiu conditiile de existenta dar numai stiu cum se rezolva cand erau 2 radicali .
2. RAdical din x+8 +2 (doiul inafara radicalului) = radical din 5X+20

1
Indicatie: rad(2x-1) - rad( x+3) = 2=>rad(2x-1) =2+ rad( x+3) si ridicam la patrat ambii membrii ai inegalitatii. Ulterior ,izolam noul radical si ridicam inca o data la patrat.

Răspunsuri

2014-08-10T13:47:03+03:00
A)
√2x-1-√x+3=2 ⇔ √2x+1=√x+3 +2
(√2x+1)^2= (√x+3)^2 +2^2
2x+1= x+3+4
x=6
 
b) √x+8 +2 =√5x +20
( √x+8)^2 +2^2 =(√5x) ^2 +20 ^2
x+8+4=5x+400
4x=388
x=97