Dimineața era măreață... geana de foc a unui soare curat începuse a se aprinde după piscurile înalte ale munților râpoși din stânga Ozanei ; neguri fumegânde pluteau în văzduhul adânc ai văilor , iar din lumina , cu care răsăritul începuse a inunda nemărginirile , cel mult dacă mai ajungeau până la noi câteva raze strălucite . Mergeam tăcuți și cu noi tăcea întreaga fire. Niciun murmur de pârâu, niciun ciripit de pasăre , nicio șoaptă de vânt, niciun clătinat de frunze nu tulbura liniștea adâncă a pădurilor ce străbăteam. Fagii înalți cu trunchiuri albe și cu crestele lor stufoase, neclintiți și rari , treceau pe lângă noi .

( Calistrat Hogaș , Hălăuca )

1. Transcrie cuvantul care denumeste momentul descris .

2. Transcrie , in ordine , detaliile care compun peisajul .

3. Prezinta , in 2-3 randuri , atmosfera generala sugerata de tablou .

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-08-05T15:25:17+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
1 . dimineaţa . 

2. a) 'soare curat începuse a se aprinde'
    b)
 'neguri fumegânde pluteau '
    c)
 'răsăritul începuse a inunda nemărginirile '
    d)'
tăcea întreaga fire , niciun murmur de pârâu, niciun ciripit de pasăre , nicio șoaptă          de vânt, '
   e ) '
Fagii înalți [...] treceau pe lângă noi ' . 

3. Tabloul sugerează  tipicul dimineţilor la munte , transmiţând , prin liniştea dominantă ce se surprinde , o atmosferă relaxantă , liniştitoare , influenţată de cadrul natural care sugerează frumuseţea tabloului descris . 
7 4 7