a)Din banii economisiti Ducu a cheltuit o treime pentru un joc, 20% pentru o carte si a mai ramas cu 96 de lei Cati bani a avut Ducu si cat a costat fiecare obiect cumparat b)Trei pixuri si patru penare costa 34 de lei .Doua pixuri si sase penare costa 46 de lei.Cat costa un pix si cat costa un penar? c)Un ceas electronic arata 19:58:42.Dupa cate secunde se vor schimba toate cifrele de pe ecranul ceasului?

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-07-31T13:49:06+03:00

a)
x = suma initiala
x - x/3 - 20% * x  = 96 
x -  x / 3 - 20 x / 100 = 96
x -  x / 3 - x / 5 = 96     aducem la acelasi numitor
(15x - 5x - 3x) / 15 = 96
x(15 - 5 - 2)/15 = 96
8x / 15 = 96
8x = 15 * 96
x = 15 * 96 / 8
x = 15 * 12
x = 180 Lei  Suma initiala

Un joc a costat 1/3 din 180 = 180 / 3 = 60 Lei
O carte a costat 20% din 180 = 20 * 180 / 100 = 2 * 18 = 36 Lei

b)
x = pretul unui pix
y = pretul unui penar
3x + 4y = 34    Inmultim ecuatia cu -2
2x + 6y = 46    Inmultim eciatia cu 3
-------
-6x -   8y = -68 
6x + 18y = 138
----------------------- Adunam ecuatiile si scapam de x 
/       10y = 70
y = 70 / 10 = 7 lei pretul unui penar
3x + 4y = 34
3x + 4 * 7 = 34
3x = 34 - 28
3x = 6
x = 6 / 3 = 2 Lei  pretul unui pix 

c)
Un ceas electronic arata 19:58:42
Toate cifrele se vor schimba la ora 20:00:00
De la ora 19:58:42 pana la ora 19:59:00 mai avem
            60 - 42 = 18 secunde.
De la ora 19:59:00 pana la ora 20:00:00 mai avem
           60 - 59 = 1 min  = 60 secunde
In total mai avem
           60 + 18 = 78 secunde


10 4 10