Răspunsuri

2014-07-29T20:01:13+03:00
Naratiunea '' Vizita '' este o schita apartinand acestei perioade , cuprinsa apoi in volumul '' Momente si schite '' . Schita apartine , deci , genului epic si este o lucrare de dimensiuni reduse , cu o actiune limitata la un singur episod caracteristic din viata unuia sau a catorva personaje . 

Autorul povesteste o intamplare - vizita facuta doamnei Maria Popescu , '' o veche prietena '' , pentru a o felicita cu ocazia onomasticii fiul sau , Ionel . Secventele naratiunii sunt usor de sesizat : discutia cu doamna Popescu , conflictul cu slusnica , joaca , atacul , precum si fumatul , trantirea mingii si in final , lesinul .

Discutia cu doamna Popescu porneste de la o remarca a autorului referitoare la lipsa doamnei de la plimabari , teatrul si petrceri . In realitate , doamna marturiseste a fi prea ocupata de ingrijirea lui Ionel pentru a mai avea timp si de altceva . Peste afirmatiile mamei , inregistrate de autor cu usoara ironie se interpun strigatele slusnicei care , disperata , cere ajutor in bucatarie , caci Ionel este aproape gata sa-i rastoarne masina cu spirt si sa dea foc incaperii .
1 4 1