Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-07-28T11:07:59+03:00


Cei doi calatori si calauza Axinia ajunsera la Paltinis pe innoptate.Trimisi de badea Gheorghe, cu care se intalnisera pe drum,mersera la casa lui sa ceara gazduire jupanesei Catrina,femeia acestuia.Jupaneasa,insa,pesemne ca n-avea de gand sa doarma singura in lipsa omului ei,caci nu ii primi.

Facura un popas la doi flacai.Mancara impreuna mamaliga,branza si ceapa,apoi Axinia iesi afara si se culca intr-o capita de fan.Autorul primi fan si injgheba un culcus pe jos, iar tovarasul lui de drum,mai subtirel,se culca pe o lavita, langa perete.

Noaptea avu loc un atac al unei armate de plosnite,care-l facu pe autor sa fuga afara si sa-si scuture hainele,apoi sa se culce si el in capita cu fan.Dimineata cand vazu ce se intamplase,fugi si amicul lui dupa casa sa isi scuture .

Plecasera dis de dimineata,prin negura rece.Pe la amiaza ajunsera la Neagra-Sarului sau Dorna romaneasca.Aceasta era tinta calatoriei lor.Aveau treaba cu un negustor de la Piatra,aflat vremelnic la Sar.Acesta le spuse tot ce trebuiau sa stie despre plutarie.

Duminica mersera la carciuma,nu pentru a bea ci pentru a-I vedea pe toti oamenii muntelui .Ghinionul lor sa dea peste ei Ilie Marcu .Acesta insista sa le faca cinste cu un rachiu 'infect' pe care mai fusesera nevoita sa-l bea nu demult.Ametiti rau,pleaca la gazda care le puse legaturi cu apa rece  si le dadu cafea neagra si amara.

Dupa ce dormira,incepura a vorbi despre intoarcere.Tovarasul de drum nu voia nicidecum sa se intoarca de la Dorna la Piatra pe acelasi drum,ci voia sa se intoarca cu pluta pe Bistrita.Halunga,in cateva cuvinte, le demonstra cu ajutorul locurilor din jur,o basma,un carnet ,incaltarile si palaria ,pericolele drumului cu pluta,dar totusi se intoarsera cu pluta...

 NU E DE PE NET..Daca vrei poti sa mai scurtezi