Răspunsuri

2014-07-23T16:37:15+03:00
                                              Organele de simt la om
      Pentru om, simturile sunt deosebit de importante. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate.
      Urechile si simtul auditiv. Urechea este un program complex cu rol fundamental in perceptia sunetelor. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern, urechea medie este formata din trompa, timpan si trei osicioare mobile iar ureche interna estte formata dintr-un labirint osos.
      Nasul si simtul olfactiv. Nasul are multiplr functii de respiratie, fitrarea aerului si absorbtia oxigenului. Punctele olfactive sunt asezate in partea superioara a foselor nazale. Partea inferioara a foselor nazale ete destinata respiratiei, incalzirii si filtarii aerului.
      Ochiul si simtul vizual. Ochiul este un organ ce capteaza din mediul inconjurator informatii, forma, culoarea, unui obiect sau a unei fiinte. Globul ocular este fixat cu ajutorul unui muschi pe orbita.
       Limba si simtul gustului. Limba este organul musculos asezat in cavitatea bucala. Aceasta are rol gustativ,  de masticatie si de vorbit. Stimulii ce dau aceasta senzatie de gust sunt substantele chimice din alimente.
        
1 5 1
2014-07-23T17:31:57+03:00
                                                ORGANELE DE SIMT 
Pentru om, simturile sunt deosebit de importante. Intretinerea si dezvoltarea lor ne                                       consolideaza starea generala de sanatate.
1. Ochii si simtul vazului. Organe de o mare complexitate, cu rol fundamental in perceperea vizuala, globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica, retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. 
2. Urechile si simtul auditiv. Urechea este un organ complex, cu rol fundamental in perceptia sunetelor, mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern, urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio, timpan, si trei oscioare mobile: ciocanul, nicovala si scarita, iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos, unul membranos si endolimfa.
3. Nasul si simtul olfactiv. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie, ionizarea si filtrarea aerului, absorbtia energetica a oxigenului, enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si, binenteles, in perceptii olfactive. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale, identificarea olfactiva realizandu-se la nivel molecular. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei, incalzirii si filtrarii aerului.
4. Limba si simtul gustativ. Sistemul digestiv este deservit de miros, vaz si, in principal de gust. Papilele gustative fungiforme, filiforme, caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce, sarat, acru, amar. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite, sporite si nuantate fin de miros, cu care se afla in stransa legatura.Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. O limba normala este curata, roz, cu papilele gustative uniforme, forma si marime echilibrate. Limba decolorata (albicioasa), incarcata,deosebit de uscata, cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului.
5. Pielea si simtul tactil. Pielea, cel mai extins organ al corpului, are functiuni complexe de proiectie, de eliminare a toxinelor, de respiratie cutanata si, datorita numeroaselor terminatii nervoase, de simt tactil. Pielea este un organ suplu, elastic, impermeabil si destul de rezistent, cu grosime variabila. Este formata din doua straturi, epiderma si derma. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile, este zona de contact cu lumea exterioara. Anexele pielii sunt: glandele sudoripare, glandele sebacee, glandele mamare, parul, unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori)
2 5 2