Răspunsuri

2014-07-17T22:26:52+03:00
√x-1=7 |²

(√x-1)²=49

|x-1|=49

1)x-1=49
x=50

2) x-1= -49
x= -48
2 3 2
Cel mai inteligent răspuns!
2014-07-18T00:03:37+03:00
√(x - 1) = 7   l ridicam la puterea a toua si in stanga si in dreapta.
  Atentie ! Acest procedeu introduce solutii false  care trebuie eliminate.

√(x -1)² = 49
lx - 1l = 49

lx - 1l = x - 1  daca x - 1 > 0  =>  x > 1
 x - 1 = 49 
 x = 50
Proba:  √(50 - 1) = √49 = 7      
=> x = 50 este solutie corecta

lx - 1l = -(x - 1) daca  x - 1 < 0      => x < 1

-(x - 1) = 49
-x + 1 = 49
-x = 49 -1
-x = 48
x = -48
Proba:
√(-48 - 1) = √(-49) ≠ 7
=> x = - 48   este o solutie falsa introdusa de ridicarea la putere
Aceasta solutie o vom elimina.

Rezultat final:
x = 50   solutie unica


3 5 3