Fie o clădire în construcţie a cărei înălţime este de 12 m şi o bandă rulantă de lungime 20 m. Banda rulantă este fixată cu un capăt pe pământ, iarcelălalt capăt în partea superioară a clădirii.
a) Aflaţi la ce distanţă de baza clădirii este aşezat capătul de jos al benzii rulante.
b) Ştiind că viteza benzii rulante este de 7,2 km/h, aflaţi în cât timp va fi ridicat un sac de ciment.
c) Începând cu momentul în care a fost aşezat primul sac pe bandă, dacă se aşează câte un sac la fiecare 15 secunde, aflaţi în cât timp sunt urcaţi 10 saci de ciment.

1

Răspunsuri

2014-07-16T07:50:18+03:00
A)
Distanta de la cladire la capatul de jos al benzii, il aflam aplicand teorema lui Pitagora in triunghiul dreptunghic format de inaltimea cladirii "H" (cateta), distanta de la baza cladirii la capatul de jos al benzii "D" (cateta) si lungimea benzii "L" (ipotenuza)
 D = √(L² = H²) = √(20² - 12²) = √(400 - 144) = √256 = 16 m

b)
Transformam viteza in m/s
7,2Km/h * 1000 m/km / 3600 sec/h= 7,2 * 1000 / 3600 =  72 / 36 = 2 m/s
S = V * t
t = S / V = 20m / 2 m/s = 10 sec.

c)
10 saci 15 sec
10 secunde pana ajunge primul sac sus (vezi punctul b)
9 * 15 sec = 135 timpul penntru punerea celorlalti 9 saci
10 secunde pana ajunge ultimul sac.
Total:  10 + 135 + 10 = 155 secunde



1 5 1