Răspunsuri

2014-07-14T18:31:34+03:00
Nici in '13 la cina' nu se dezminte si are ace­lasi comportament arogant. Spre deosebire de criminalistii care scotocesc dupa probe, masoara urme de pasi, analizeaza mucurile dintr-o scrumiera, Hercule Poirot prefera sa stea comod in fo­toliu, cu ochii inchisi, sustinand ca astfel poate gasi mai usor rezolvarea unei probleme, pentru ca atunci vede to­tul cu ochii mintii. Doar une­ori accepta sa stea de vor­ba cu oamenii si sa le culeaga marturiile.
   Ca in toate scrierile sale, Agatha Christie face si in acest roman o demonstratie de maiestrie, ca un prestidigitator abil care mizeaza pe iuteala lui de mana si pe neatentia spectatorilor. Dar si in aceasta naratiune enigmele pe care le cons­tru­ies­te si apoi le demonteaza cu migala sunt artifi­ci­a­le. Insusi universul pe care il descrie este arti­fi­c­ial, ca si cum evenimentele s-ar petrece intr-un glob de sticla -e vorba de crime in inalta societate.
   Dar, ca intotdeauna la Agatha Christie, o spectaculoasa rasturnare de situatie il dezvaluie pe faptas.
   Misterul si suspansul domina peisajul si invaluiesc ochii tuturor,celor care nu sunt capabili sa vada indicii ce se intampla sa fie esentiale.
     Consider ca morala este sa ne deschidem orizonturile,sa nu ne pierdem in lucruri care credem ca sunt imposibil de contrariat,si sa ne folosim mai cu atentie ,,micile celule cenusii,, precum Poirot.