Buna , deci peste aproximativ o saptamana am simularea la romana!:s
Si nu inteleg bine , cum sta treaba cu subordonatele ...
Lucram modele pentru capacitate pe net si am primit exercitiul : . Transcrie fiecare propozitie din fraza urmatoare, precizand felul subordonatei: Vom selecta trei texte finaliste care vor fi publicate pe site pentru a putea fi comentate de voi.
Si nu inteleg la ce se refera ... stiu ca trebuie sa subliniez predicatele, sa gasesc elementele de relatie ... si dupa ? pauza...:| deci cum sta treaba cu subordonatele ?

2

Răspunsuri

2014-02-08T21:55:37+02:00
Iar dupa inaintea fiecarui element de relatie pui numarul propozitiei...e mai greu de explicat asa...eu zic sa te uiti mai bine pe ce ai lucrat in clasa si eventual sa mai cauti pe net
Da stiu asta,dar ma pus in dificultate exercitiul.
Pai nu e asa greu, dar important e sa stii foarte bine teoria ca sa gasesti subordonatele...... exercitiul se refera la faptul ca dupa ce imparti fraza si stabilesti su bordonatele sa le scoti sin fraza si sa spui pentru fiecare ce fel de subordonata este... nu stiu cat ai inteles din ceea ce ti-am scris
Am inteles :* , multumesc mult!
felul subordonatei depinde de functia sintactica pe care o are subordonata in fraza
2014-02-08T22:15:36+02:00
Relatii de subordonare si regenta ei prin:
a) conjunctii subordonatoare :ca ; sa ;ca sa
b)pron. adj. relativ :cine? ;CE? :CARE ? ...
c)adv. relativ :unde? ; cand? ; cum? ; cat?
d) pron. nehotarat: orcine; orice ;oricare;oricati;oricate
e) adv. nehotarate:oriunde,orcand, orcat
SPER CA TE-AM AJUTAT
Ce am obținut: 3. Ne întoarcem la Teoria de mai sus, punctul 3 şi vedem că avem 1 propoziție principală şi alte 2 SUBORDONATE. Relațiile dintre cele 3 propozitii sunt de SUBORDONARE, adică 2 depinde de 1 şi este Directa noastră, iar 3 depinde de 2 şi este Atributiva din primul exemplu oferit.
Acesta este un caz. Dar ne mai putem juca cu aceste 3 propoziții şi altfel, adică le amestecăm din nou ca la un joc de cărți. Vrei să vezi ce obținem?
"Am mâncat ieri în oraşul unde m-am născut ceea ce mi-a plăcut."
Schimbându-le şi permutându-le din nou, am obținut aceleaşi SUBORDONATE, însă o altă SUBORDONARE: acum nu mai ai o subordonată care depinde de o altă subordonată, ci 2 SUBORDONATE ce depind de REGENTĂ: 2 - ATRIBUTIVA ("oraşul" din regentă); 3 - DIRECTA (ce "am mâncat", tot din regentă)!
Aşa te poți juca şi tu. Sper din tot sufletul ca te-am putut ajuta şi că nu te-am amețit în CARUSELUL SUBORDONATELOR ŞI DE PARTENERELE LOR: PĂRȚILE DE VORBIRE.