Un corp de masa m=1 cade de la inaltimea h=1 m pe un resort
vertical care se comprima cu x=10 cm. Se considera .
Constanta elastica a resortului are valoarea:
a.1000N/m b.2,2N/m c.1200N/m d.2200N/m e.1100N/m f.2000N/m

Si explicatia, pls :o3

1
Lipseste unitatea de masura la masa corpului.

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-07-05T22:57:04+03:00
In cazul in care masa corpului este 1 kg(daca asta ai vrut sa scrii, si oricum ar trebui sa precizezi asta clar !), iar acceleratia gravitationala este g = 10 m/(s*s)(si valoarea asta trebuia s-o precizezi !), atunci cred ca s-ar rezolva asa.

De asemenea, presupunem ca se neglijeaza fortele de frecare.

Corpul ajunge la resort sub actiunea fortei de greutate, iar lucrul mecanic al fortei de greutate este L = mgh. Deci energia potentiala gravitationala a corpului de masa m si care parcurge in cadere  distanta h este Ep = mgh.

Ajungand la resort cu energia potentiala gravitationala Ep = mgh, corpul comprima resortul   pe o distanta x,  resortul dobandind astfel energia potentiala elestica Ep = k*x*x/2.

Deci energia potentiala gravitationala cu care corpul atinge resortul este  primita de resort pentru a dobandi energie potentiala elestica. Atunci vom putea scrie egalitatea celor doua energii:

mgh = k*x*x/2, de unde k = 2mgh/(x*x).

x = 10 cm = 0,1 m.

Aplicatie Numerica A.N.: k = 2*1*10*1/(0,1*0,1) = 20/0,01 = 2000(N/m).

Deci, in cazul in care masa corpului este 1 KILOGRAM, si g are valoarea 10 m/(s*s), atunci dupa parerea mea raspunsul corect ar fi f. 2000 N/m.

Verifica si tu.


Greseala in carte, e ca au uitat sa treaca unitatea de masura si daca e o greseala de tipar putem extinde presupunerea in sensul ca "Un corp de masa m=1 cade" ar putea fi "Un corp de masa m=1,1 Kg cade" , etc
huh, chiar nu ma gandisem la posibilitatea ca masa ar putea fi 1,1kg. Asa, ar fi corect raspunsul lor. Da, cred ca asta ar trebui sa fie. Mersi :)
Cu placere !
Uite, la asta nu ma gandisem ! Intr-adevar, daca masa ar fi 1,1 kg atunci constanta resortului ar avea valoarea de 2200 N/m. Mi se pare corecta observatia utilizatorului Tstefan. Eu insa am rezolvat cu datele care erau trecute in enunt.
Da, inteleg, pentru ca si eu incercasem sa o rezolv in toate modurile posibile, dar nici nu mi-a trecut prin minte ca, de fapt, enuntul poate fi incomplet. Oricum, multumesc pentru rezolvare :)