Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-07-06T22:25:56+03:00
La intrebarea 1.

Dupa parerea mea, pentru a afirma despre un corp daca este in miscare sau repaus, ar trebui sa ne raportam la  un alt corp numit corp  de referinta fata de care sa precizam daca corpul pe care-l studiem este in miscare sau in repaus . Pentru ca sa determinam pozitia corpului pe care-l studiem in diferite momente, trebuie sa folosim o rigla si un ceasornic. Acest sistem format din corpul la care ne raportam(corpul de referinta) plus rigla plus ceasornic constituie un sistem de referinta inertial.

Deci ca sa dau un raspuns la intrebarea ta, cred ca elementul care trebuie precizat este sistemul de referinta  fata de care corpul pe care-l studiem este in miscare sau in repaus .


La intrebarea 2.

Traiectoria miscarii reprezinta curba descrisa de un mobil in timpul  miscarii lui. Deci cred ca raspunsul este : Da, traiectoria miscarii este reprezentata de graficul miscarii.


La intrebarea 3.

Aici trebuie sa stim relatiile de transformare pentru unitati de lungime si de timp.
De ex. 1 h = 60 min = 3600 s.
Cu semnul "*" notez inmultirea.

a). 180 hm/h.
1 hm = 100 m; 1 h = 3600 s.
180 hm/h = 180*100/3600 = 5(m/s).

b). 54 dam/min.
1 dam = 10 m; 1 min = 60 s.
54 dam/min = 54*10/60 = 9(m/s).

c). 72000 dm/ms.
1 dm = 0,1 m; 1 ms(inteleg ca este o milisecunda) = 0,001 s.
72000 dm/ms = 72000*0,1/0,001 = 72000000(asta ar fi sapte milioane doua sute de mii de metri pe secunda, daca valorile scrise de tine in enunt sunt cele corecte).
Iese o valoare destul de mare. Esti sigura ca ai scris corect unitatea de masura pentru viteza din enunt ?

d). 36000 mm/min.
1mm = 0,001 m; 1 min = 60 s.
36000 mm/min = 36000*0,001/60 = 0,6(m/s).


Problema(intrebarea) 4.

Cred ca s-ar rezolva asa.

Transformam in unitati de masura din sistemul international S.I.
Cu semnul "*" notez inmultirea.
Notam cu t1, t2, t3 cei trei timpi si cu x distanta parcursa de barca pe lac, dupa cum urmeaza.

t1 = 20 min = 20*60 = 1200(s).
t2 = 40 min = 40*60 = 2400(s).
t3 = 30 min = 30*60 = 1800(s).
x = 9 km = 9000 m.

Notam cu vb - viteza barcii(m/s) si cu vr - viteza de curgere a raului(m/s).

Cum se abordeaza problema ?

In cazul in care barca parcurge raul in sensul de curgere al lui, parcurgand distanta d in timpul t1, viteza cu care se deplaseaza barca pe rau este suma dintre viteza barcii si viteza de curgere a raului.
Deci o prima relatie este: d = (vb + vr)*t1.                          (1)

In cazul in care barca parcurge raul in sens invers de curgere al lui, parcurgand aceeasi distanta d in timpul t2, viteza cu care se beplaseaza barca pe rau este de aceasta data diferenta dintre viteza barcii si viteza de curgere a raului.
Deci o a doua relatie este: d = (vb - vr)*t2                           (2)

Inlocuim acum pe d din relatia (1) in relatia (2) si avem:

(vb + vr)*t1 = (vb - vr)*t2

Desfacem parantezele si scoatem viteza raului.

vb*t1 + vr*t1 = vb*t2 - vr*t2

vr(t1 + t2) = vb(t2 - t1), de unde:

vr = vb(t2 - t1)/(t2 + t1)                                            (3)

Viteza barcii vb o gasim din precizarea ca ea strabate 9 km pe lac in 30 de minute.

vb = x/t3 = 9000/1800 = 5(m/s).

Inlocuim acum valoarea pentru viteza barcii in relatia (3), efectuand calculele numerice.

Aplicatie Numerica A.N.: vr = 5(2400 - 1200)/(2400 + 1200) = 5*1200/3600 = 5/3 = aprox. 1,67(m/s).

Deci viteza de curgere a raului este de aprox. 1,67 m/s.

Verifica si tu.








4 4 4