Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-07-02T12:11:55+03:00
Lacul  
                     de Mihai Eminescu
                  ~Argumentare lirica~
         Genul liric se caracterizeaza prin exprimarea directa a ideilor si a sentimentelor,prin subiectivitatea eului liric care apare in diverse ipostaze(contemplator,indragostit) printr-un limbaj sugestiv si rafinat artistic,prin prezenta monologului liric sau/si a descrierii ca mod de expunere si prin prezenta elementelor de prozodie.
        Poezia "Lacul" de Mihai Eminescu apartine genului liric deoarece ideile si sentimentele de melancolie si de regret sunt exprimate direct: "Dar nu vine...singuratic/In zadar suspin si sufar"
        Subiectivitatea eului liric aflat in ipostaza de indragostit e relevata de marcile sale specifice,verbe si pronume la persoana 1 : "astept", "-mi".
        Limbajul poeziei este unul sugestiv si rafinat artistic. Imaginile vizuale se impletesc cu cele auditive creand un decor ce predispune la visare.Natura,cadru ideal intalnirii imaginare a indragostitilor e umanizata prin personificari: "blandei lune", "inganati de glas de ape".
       Prezentarea tabloului naturii se realizeaza cu ajutorul descrierii,in poezie aparand elemente specifice liricii eminesciene: codrul,luna,lacul. Acestea par sa preia sentimentele eului liric.
      Textul se caracterizeaza prin elemente formale de versificatie fiind constituit din cinci catrene.Masura versurilor este de 7-8 silabe ,iar ritmul este trohaic,
      Avand caracteristicile de mai sus , opera "Lacul" de Mihai Eminescu apartine genului liric.
  
239 4 239