Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-27T18:35:17+03:00

Cratima, semn de ortografie, din punct de vedere morfologic, leagă două părți de vorbire diferite, respectiv conjuncția adversativă simplă "ci" și substantivul comun, simplu "(î)ntunericul".

Cratima, semn de ortografie, din punct de vedere fonetic, marchează elidarea vocalei 'î" din substantivul comun, simplu "(î)ntunericul" și dispariția unei silabe.

De asemenea, în cazul în care acesta este un vers al unei poezii, cratima are un rol și din punct de vedere prozodic.

Astfel, cratima, din punct de vedere prozodic, contribuie la menținerea ritmului și a măsurii metrice, oferind o muzicalitate aparte poeziei.

Secventa "Ci-ntunericul prieten" este luata dintr-o poezie?
da
Atunci, aceasta este explicatia completa pentru rolul cratimei. Cand avem de analizat o cratima dintr-un vers al unei poezii, aceasta trebuie analizata din cele trei puncte de vedere (morfologic, fonetic si prozodic). Deci, aceasta este explicatia completa si corecta a rolului cratimei. O explicatie mai scurta ar fi incompleta.
este suficient sa scrii : elidarea vocalei "i" si rostirea intr-un singur cuvant.
Nu, nu este suficient. Cratima trebuie analizata din doua puncte de vedere, respectiv din punct de vedere morfologic si din punct de vedere fonetic (in cazul in care respectivul text apartine genului epic) sau din trei puncte de vedere (fonetic, morfologic SI prozodic), in cazul in care este vorba despre un text liric.
2014-06-27T19:30:55+03:00
Cratima ajuta la pronuntarea a doua parti de vorbire diferite in aceasi silaba si la elidarea vocalei "i"
6 3 6