Lamuriti-ma si pe mine va rog cum de voi care ati facut urmatorul exercitiu v-a dat rezultatul dorit . Adik 250.
exercitiul : dupa o scumpire de 130% pretul unui produs este 325 . Aflati pretul initial al produsului. Va multumesc !

2
sigur este 325, nu alt numar?
la exercitiul care l-ai dat pretul initial da 141.3

Răspunsuri

2014-06-27T00:51:57+03:00
S-a produs o scumpire a pretului initial, pe care il notam cu x, cu 130%, pretul final fiind de 325. => x + 130/100 * x = 325 => x + 13/10 * x = 325 => 10x/10 + 13x/10 = 325 => 23x/10 = 325 => 23x = 3250 => x = 3250/23 = 141,3.
1 5 1
2014-06-27T02:03:24+03:00
Exprimarea "dupa o scumpire de 130%" nu pare corecta.
Corect este "dupa o scumpire cu X%"

Cred ca a vrut sa zica asa: "Dupa o scumpire pretul este de 130% din pretul initial" 
ceea ce este echivalent cu: "Dupa o scumpire cu 30% pretul a devent 325 lei"

Rezolvarea, dupa textul initial:
x = pretul initial
x * 130/100 = 325 
x * 1,3 = 325
x = 325 / 1,3 = 250 lei pretul initial.

Proba:

30% din 250 = 250 * 30 / 100 = 250 * 0,3 = 75
250 + 75 = 325