Răspunsuri

2014-06-26T17:29:58+03:00
Genul liric apartine operelor literare in care autorul isi exprima in mod direct sentimentele,aspiratiile si ideile prin intermediule eului liric.
 Sentimentele autorului materializate in opera sunt destul de abstracte,daca as putea spune chiar neutre. Poezia este invaluita de trsitete,de o tacere apasatoare.
   IN poezie,descrie un peisaj,tot abstract,intr o zi de duminica,pe o alee a aparcului.
Pricipalul subiect al operei este bineinteles apusul,care este de asemenea si titlul poeziei. Octavian Goga descrie apusul intr un mod inedit,original,folosind diverse figuri de stil,folosindu si sentimentele in acelasi timp.
eul liric isi face prezenta prin verbele si pronumele de pesoana 1:sorbim,noi.
     Figurile de stil si imaginile artistice sunt personalizate si originale:lumina-i rece scalda palmierii,stravechiul parc îmi pare-o catedrala,vin umbrele peste copaci sa cada
    In final,AUTORUL POVESTESTE DESPREE el si o alta persoana,un posibil erou,care mor sorbind cantecul tacerii.
     Asadar,poezia Apus de octavian goga apartine genului liric.
sper ca ti am fost de ajutor.

12 4 12
2014-06-26T20:00:48+03:00

IN POEZIA ''APUS '' DE OCTAVIAN GOGA ESTE PREZENTA TEMA IUBIRII SI A NATURII,IAR MOTIVUL ESTE ACELA AL NOPTII.

LUMINA PROVINE DE LA O RAZA BLANDA ,METAFORA PERSONIFICATOARE SUGERAND EXTAZUL IUBIRII ,IAR INTUNERICUL ILUSTREAZA TRISTETEA EULUI LIRIC PENTRU PIERDEREA SENTIMENTULUI EROTIC.

RAZA EFEMERA SE STINGE IN INTUNERICUL NOPTII SI ODATA CU EA,IUBIREA SE PIERDE IN UMBRA TRECUTULUI ,STRALUCIREA TRANSFORMANDU-SE IN OBSCURITATE.

FIGURA DE STIL ''APUNE-O MIE DE POVESTI''ESTE O METAFORA CARE SUGEREAZA FRUMOASELE POVESTI DE IUBIRE ALE INDRAGOSTITILOR,PESTE CARE APUSUL ASTERNE UITAREA.

TITLUL POEZIEI ESTE IN STRANSA LEGATURA CU MESAJUL TEXTULUI ANTICIPAND CEEA CE AUTORUL VREA SA NE TRANSMITA PRIN VERSURILE SALE.

IN PRIMUL RAND TITLUL NE DUCE CU GANDUL LA IDEEA CA SFARSITUL UNEI POVESTI DE DRAGOSTE ESTE ADESEA ASEMANATA CU UN APUS.

SENTIMENTELE EXPRIMATE SUNT DE BUCURIE SI IUBIRE FATA DE NATURA SI FATA DE PERSOANA IUBITA,RELEVATE CU AJUTORUL IMAGINILOR ARTISTICE SI A FIGURILOR DE STIL PREZENTE IN POEZIE.SPER CA TE-AM AJUTAT

7 4 7