Răspunsuri

2014-02-08T15:01:53+02:00
Pastelul este o creatie lirica descriptiva în versuri în care se înfatiseaza un tablou din natura (un peisaj, momente ale zilei, imaginea unor anotimpuri, aspecte din viata plantelor si /sau animalelor) fata de care autorul îsi exprima în mod direct si discret impresiile si sentimentele.
Creatorul pastelului este în literatura româna este Vasile Alecsandri, cel care a publicat în revista Convorbiri Literare de la Iasi numeroase poezii inspirate de frumusetile naturii din zona Mircestiului. Critica literara apreciaza ca pastelul reprezinta cea mai izbutita parte a creatiei artistice a Bardului de la Mircestiu.
Exemple: - Sfârsit de toamna
Iarna
Mezul iernii
Gerul
Viscolul
Dimineata
Noaptea
Malul Siretului

3 2 3
2014-02-08T15:08:13+02:00

Patelul este creatia lirică descriptivă,care, prin intermediul unui peisaj, transmite sentimentele eului liric. Modul de expunere folosit este descrierea. 

Textul nonliterar este textul stiintific, in care sunt redate informatii clare si doveite stiintific. In textul nonliterar nu sunt personaje, actiune, narator.

Textul literar este creatia imaginatiei autorului, in care sunt personaje, actiune, narator. Texte literare sunt operele epice, operele lirice si operele dramatice.

1 1 1