Răspunsuri

2014-06-25T13:20:57+03:00


1) 1/6 + 3/8 => Aducem la acelasi numitor, acesta fiind 48. => 8/48 + 18/48 = (8+18)/48 = 26/48 => Simplificam imediat cu 2. => Rezultatul va fi: 13/24 (13 pe 24).

2) 7/20 - 1/10 => Aducem la acelasi numitor, acesta fiind 20. => 7/20 - 2/20 = (7-2)/20 = 5/20 => Simplificam imediat cu 5. => Rezultatul va fi: 1/4 (1 pe 4).

3) (5/4) x (3/4) = (5 x 3) / (4 x 4) = 15/16 (15 pe 16).

4) 1/3 + 1/3 => Avem deja numitorul comun, acesta fiind 3.=> Rezultatul va fi: 2/3 (2 pe 3).

5) (6/8):2 => Simplificam fractia 6/8 cu 2 si obtinem: 3/4. => (3/4):2 = (3/4) x (1/2) = 3/8 (3 pe 8).

6)12/18 + 1 => Simplificam fractia 12/18 cu 6 si obtinem: 2/3. => 2/3 + 1 => Aducem la acelasi numitor, acesta fiind 3. => 2/3 + 3/3 = 5/3 (5 pe 3).

7) 2/15 + 1/35 => Aducem la acelasi numitor, acesta fiind 105. => 14/105 + 3/105 = 17/105.

8) (2/3) / (1/6) = (2/3) x 6 = 12/3 = 4.

9) 27/98 x 21/81 => Se simplifica 27 si 81 cu 27, astfel ramanand 1 in locul lui 27 si 3 in locul lui 81. => (1/98) x (21/3) = 21/294 => Se simplifica fractia cu 21. Astfel, rezultatul va fi: 1/14 (1 pe 14).

10) 6 - 54/24 => Se simplifica fractia 54/24 cu 6, astfel obtinand fractia: 9/4. => 6 - 9/4 => Aducem  la numitor comun, acesta fiind 4. => 24/4 - 9/4 = (24-9) / 4 = 15/4 (15 pe 4).

11) 5 intregi si 3/4 - un intreg si 1/4 = (5 x 4 + 3) / 4 - (1 x 4 +1) / 4 = 23/4 - 5/4 = 18/4 => Simplificam fractia cu 2 si obtinem rezultatul: 9/2 (9 pe 2).

1 5 1