3. Preţul unui aparat foto este de 400 lei şi se măreşte în două etape: prima dată cu 10% şi apoi cu 15% din noul preţ. a) Care este preţul aparatului după prima mărire? b) Calculaţi preţul după a doua mărire. c) în loc să se facă două măriri succesive se putea face una singură. Cu ce procent ar fi trebuit să se mărească preţul iniţial pentru a se ajunge la preţul de după a doua mărire?

2

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-24T18:17:24+03:00
A) 10 supra 100*400=40
    400+40=440 (dupa prima marire)
b) 15 supra 100*440 =66 
    440+66=506(dupa a doua marire)
c) 506-440=64 %
1 5 1
2014-06-24T18:17:28+03:00
Prima marire :  \frac{10}{100}  ·400= 40 lei
Pretul dupa prima scumpire = 400+40= 440 lei
A doua marire din noul pret :  \frac{15}{100}  ·440= 66 lei
Pretul dupa a doua marire =440+66=506 lei 
Aflam scumpirea dupa cele doua mariri : 40+66= 106 lei

1 5 1