Buna ! Eu la evaluare am invatat un plan la semnificatia mesajului textului . Si as vrea sa stiu daca este bine . Am inlocuit acol cand era vorba de sentimente si atmosfera , si as vrea sa stiu daca am facut corect . Ca orice operă literară, şi mai ales ca orice text liric, mesajul cuprinde referiri la sentimente şi stări sufleteşti.
După părerea mea, în acest text, sentimentele transmise sunt de încântare/ tristeţe/ admiraţie/ disperare/ bucurie/ nostalgie/ uimire /compasiune / tensiune/ bucurie, aşteptare/ înfrigurare/ îndoială / plăcere/ dezgust/ dezaprobare/ satisfacţie/ indignare, nemulţumire/ reproş etc. faţă de... . Poetul a ales ca mod de expunere pentru exprimarea acestor sentimente, a stărilor sufleteşti descrierea/ monologul/ falsul dialog , ceea ce se reflectă în folosirea unui număr mare de adjective şi substantive / substantive în vocativ, propoziţii exclamative / interogative cum ar fi...De asemenea , modul de organizare al versurilor contribuie la realizarea unei atmosfere de... care este amplificată de prezenţa figurilor de stil Un rol important în sesizarea semnificaţiei acestui text îl au figurile de stil şi imaginile poetice. Spre ilustrare, putem cita personificarea / epitetul/ inversiunea/ metafora etc care sugerează.....( Se vor comenta figuri de stil, în strânsă legătură cu afirmaţiile făcute mai înainte.) De asemenea, imaginile vizuale/auditive/olfactive / dinamice precum.... contribuie la conturarea unei atmosfere calme/ tensionate/ melancolice/ neliniştitoare / apăsătoare/ optimistă/ gravă / sumbră / feerică/ armonioase etc.( Se vor comenta imagini poetice).
În concluzie, putem afirma că poezia reuşeşte să ne emoţioneze prin sentimentele de ...... pe care le degajă / prin felul cum prezintă .......

2

Răspunsuri

2014-06-24T15:24:44+03:00
Cred ca e bine,dar mai conteaza si cum ai completat in spatiile libere.In mod normal nu exista un sablon pentru mesajul textului,dar daca ti l-a dat profesoara/profesorul tau/ta ,atunci e in regula.Totusi trebuia sa mai dezvolti cate ceva pe acolo.Succes,rezultatele se afisaza vineri!
Normal ca nu am facut asa exact cum scrie am inlocuit sentimentele atmosfera .. si am mai dezvoltat ca sa ma pot incadra in 15-25 de randuri :)
2014-06-24T15:28:38+03:00
Da. Si noua doamna de romana nea dat un plan asemanator.