Cum se face  2x^{2} -7x+3?
stiu cum se face de exemplu:

 x^{2} +5x+6 = x^{2} +2x+3x+6 = x(x+2)+3(x+2) = (x+2)(x+3)\\

dar nu stiu cand e un termen in fata lui x, imi puteti explica?

2
si nu ai invatat formula descompunerii in care se foloseste delta?
se poate sa fi lipsit atunci :))
intreaba-ma unde nu intelegi
ms de ajutor
n-ai pentru ce ;)

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-23T20:14:04+03:00
2x²-7x+3=

a=2
b= -7
c=3

Δ=b²-4ac=  (-7)² -4*2*3= 49- 24=   25

x₁ ;x₂= ( -b² +/- √Δ )/2a=  [ -(-7) +/- √25 ] /2*2=  (7 +/- 5)/4

x₁= (7+5)/4= 12/4=3

x₂= (7-5)/4= 2/4 =1/2

2x²-7x+3= 2( x-3)(x-1/2)   aducem la acelasi numitor in paranteza a2a

=2( x-3) (2x-1)/2  se simplifica si da

=(x-3)(2x-1)
1 5 1
2014-06-23T20:21:51+03:00

2x² - 7x + 3 = 2x² - 6x - x + 3 = 2x(x - 3) -1(x - 3) = (x - 3) (2x - 1) 
 

1 5 1