Răspunsuri

2014-06-22T16:32:31+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Sub albe flori de mar
Ce mi se scutura in par
Se umple sufletul de soare
Pe orice frunti suferitoare
Oh! Ningeti, albe flori de mar.

Sub liliac,
Sunt paseri dulci ce nu mai tac
Concert de voci mangaietoare
Sarmani cu inimi gematoare
Uitati, dormiti sub liliac!                 Al. Macedonski - Primavara

Dupa parerea mea, in cele 2 strofe ale poeziei citate, eul liric isi transmite sentimentele si mesajul de admiratie si iubire in fata frumusetii si gratiei naturii.
In primul rand, poetul surprinde cu ajutorul mijloacelor artiste un tablou de natura, primavara, care impresioneaza prin muzicalitate si puritate. Imaginile vizuale ,,albe flori de mar" , ,,sub liliac" se imbina armonios cu cele auditive ,,pasari dulci ce nu mai tac" , avand la baza metafora, epitetul antepus , repetitia.
In al doilea rand, natura este perceputa ca sursa de viata, speranta , fiind capabila sa alinte superinta oamenilor ,,frunti suferitoare", alintate de florile de mar sau parfumul liliacului. Odata cu venireaprimaverii, incolteste in sufletul omnului cheful de viata.
Asadar, poezia ne transmite urmatorul measaj: indemnul de a ne bucura de viata si de a uita de orice suferinta, de a ne lasa mangaiati de natura.
23 4 23
Schemă
Varianta 1. În situaţia în care se poate descifra uşor tema poeziei:

În opinia mea ( După părerea mea, Eu cred că etc) , poezia .... prezintă în chip plastic un peisaj / o meditaţie despre timp/ despre creaţie / despre puterea iubirii ( sau despre cât de trecătoare este ea), despre copilărie / despre bătrâneţe / despre universul micilor vieţuitoare despre ......etc. Un argument în sprijinul afirmaţiei mele îl reprezintă prezenţa unui număr mare de cuvinte din câmpul
câmpul lexical al........).
Un rol important în sesizarea semnificaţiei acestui text îl au figurile de stil şi imaginile poetice. Spre ilustrare, putem cita personificarea / epitetul/ inversiunea/ etc care sugerează.....( Se vor comenta figuri de stil, în strânsă legătură cu afirmaţiile făcute mai înainte.)
De asemenea, imaginile vizuale/auditive/olfactive / dinamice precum ... contribuie la conturarea unei atmosfere calme/ tensionate/ melancolice/ neliniştitoare / apăsătoare/ optimi
/ gravă / sumbră / feerică/ armonioase. ( Se vor comenta imagini poetice)
În concluzie, putem afirma că această poezie ne vorbeşte , într-un limbaj sugestiv despre un peisaj surprins în timpul ..../, despre un peisaj care trezeşte pace/ nelinişte etc; despre puterea şi frumuseţea artei / a trudei pe care aceasta o presupune;/ despre ......( concluzia va dezvolta ideea de început ).