Avand textul de mai jos, redactati o compunere de 15-25 de randuri, in care sa iti exprimi opinia despre semnificatiile mesajului textului. În compunerea ta, trebuie:– să formulezi o opinie despre semnificațiile mesajului din textul dat;– să-ți susii opinia formulată prin două argumente potrivite, valorificând textul dat;– să ai un coninut adecvat cerinei;– să respecți precizarea referitoare la numărul de randuri.

"În seara aceea de Ajun eram nespus de agitat. Cu îngrijorare fără de seamăn mărepezeam, după scurte popasuri, dintr-un col al curii într-altul, scrutând cerul cu încordate priviri.Mai ales în miazănoapte îmi pusesem toată nădejdea; de acolo avea să vină mult asteptatul nor dezăpadă. Mi-l închipuiam enorm si alburiu, cu chip de om; un Mos Crăciun plutind greoi sub povaradarurilor pe căile văzduhului.Era cu neputină pe-o vreme ca asta să nu se ivească, scuturându-si barba de omăt, un ceratât de plumburiu si potolit, e drept, dar atât de gheos!Numai fata din casă mă tot necăjea:— Domnule, poftim înăuntru, ai să răcesti * [...]Prudena mă sfătui că e timpul să intru; atunci surprinsei în dreptul unuia din geamurilecare tocmai se aprinsese primul fulg. Îl văzusem; nu mai putea fi nicio înselare! Venise dinîmpărăia neagră de deasupra, minusculul flutur degerat se repezise în lumina geamului, spre acădea orbit în întunericul de dedesubt. [*]Când iesii într-un târziu afară, fulgi albi se vânzoleau buluc în pătratele luminoase aleferestrelor, roi de fluturi si fluturasi în vârtej fără odihnă [...]. Dar lămpile erau departe, în dosulgeamurilor aburite, si micile insecte de gheaă piereau cerneri-cerneri în noaptea vicleană în carese ascunsese frigul.Nu-mi venea să cred ochilor, si multă vreme i-am privit neîncrezător; dar când pe negrul depretutindeni au început să răsară si să se lărgească ostroave de albeaă, n-am mai avut nicioîndoială. [*]Atunci n-am mai putut rezista bucuriei mele. Si cu căciulia si cu umerii îmbrăcai în solzisoride ie, ca într-o armură de argint, am năvălit înăuntru:— Mamă! ... mamă, n-auzi * mamă?— Ce poftesti?— Ninge, mamă *— *— Ninge, mamă, n-auzi?— Să faci bunătatea si să nu mai iesi afară si să te culci numaidecât." (Gib. I. Mihăescu, Ierni jilave)

1

Răspunsuri

2014-06-21T17:34:07+03:00
În opinia mea, textul aduce în prim plan ideea că un eveniment este perceput diferit de oameni deferiţi, cu vârste diferite şi cu situaţii deferite,
Nerăbdarea şi bucuria pe care le încearcă personajul principal la apariţia primilor fulgi sunt puse în evidenţă prin alăturarea lor de sentimentele mamei sau ale fetei în casă.
Pe când personajul principal are ca singură preocupare să guste din plin spectacolul oferit de natură cu prilejul primei zăpezi, fata în casă e interesată de sănătatea lui, se teme să nu răcească.
În momentul în care bucuria lui se revarsă în exclamaţii: ,,Ninge mamă,,; ,, Ninge mamă, n-auzi mamă?,,, mama, nepăsătoare faţă de acest ,,miracol,, îi recomandă să nu mai iasă şi să se culce.
1 4 1