Alina are un numar de caise. Dupa ce dubleaza numarul caiselor si mai adauga un sfert din cat avuse la inceput, observa ca numarul caiselor obisnuite pot fi date 9 la cate 10 copii.

Afla cate caise a avut Alina.

Cu explicatie va rog. :)

2

Răspunsuri

2014-06-20T23:11:18+03:00
Alina are x caise
dubleaza numarul caiselor(2x) si mai adauga un sfert(x/4) din cate a avut la inceput⇒2x+x/4
9 caise la 10 copii=90 caise
deci:
2x+x/4=90
9x/4=90
9x=90*4
x=10*4=40 caise 

2014-06-20T23:35:51+03:00
4x-nr caiselor
4x+4x+x=10*9=90 (cate 9 caise la 10 copii)
9x=90⇒ x=90:9=10
rezulta ca nr caiselor este 4*10=40