Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 randuri), in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatiile sau nesajul descrierii Pe drumuri de munte, de Calistrat Hogas, orin raportare la continutul fragmentului citat.

In compunerea ta trebuie:

- sa-ti exprimi un punct de vedere argumentat despre semnificatiile/ mesajul textului;

- sa evidentiezi doua mijloace artistice prin care este realizat textul;

- sa redactezi un continut adecvat cerintei formulate;

- sa respecti limita de spatiu indicata;

Calistrat Hogas Pe drumuri de munte (Fragment)

Dimineata era mareata si ne vestea o adevarata zi de iulie. Niciun nor nu plutea sub albastrul cerului adanc si limpede ca ochiul unei fecioare. Toate stelele se mistuisera si cel mult daca indrazneata Stea a Ciobanului mai infrunta, din cand in cand, valurile de lumina trandafirie. cu care zorile inundau rasaritul departat. Niciun vant nu se misca aerul, si graul, in lanturile de aur, statea tot atat de neclinitit ca si firul de iarba din fanetele inflorite. Roua avea infatisarea unor margaritare ce nu asteptau decat o raza de soare spre a se schimba stralucitoare diamante. Umezeala si racoarea diminetii dadeau intregii firi o nepusa fragezime. Totul incepuse a se destepta sub intaile raze ale zilei, dar totul era cuprins de o liniste, de o tacere, de un fel de inmarmurire solemna: si firea intreaga parea ca se afla in o religioasa astepare. La rasarit se ivea geana de aur si de purpura a unui soare tanar, care intr-o clipa sterse intr-o nemasurata departare umbra de pe fruntea muntilor negurosi, Noi ne urmaream drumul cu sufletul stapanit de maretia privelistii, iar rarii drumeti ce intalneam, si pe care-i lasam in urma, dupa ce ne doreau cale buna,se uitau lung si mirati dupa noi.

Spre a merge la Almas pe drumul mare, ar fi trebuit sa suim Dealulul Balaurului, ce se ridica dincolo de Darmanesti.

1

Răspunsuri

2014-06-21T09:53:29+03:00
Pai trebuie sa scrii la inceput ce mesaj crezi tu ca transmite textul citat, apoi vorbesti despre cateva chestii mai importante din text pe care le dezvolti, iar in incheiere o opinie generala despre tot ce ai scris. Bafta ;)

9 1 9