Răspunsuri

2014-06-18T23:09:13+03:00
Ion este un personaj eponim.El domina intreaga lume , ce graviteaza in jurul sau.Ion este caracterizat in mod direct de catre narator beneficiind de un portret marcat de calitati: "iute si harnic ca ma-sa" , "munca ii era draga oricat ar fi fost de aspra" , "pamantul ii era drag ca ochii din cap" .
2014-06-19T07:29:53+03:00
 Ion este un personaj principal al romanului. El domina intreaga lume, ce graviteaza in jurul sau. Aceasta lume contribuie la evidentierea trasaturilor sale, a caracterizarii complexe cu insusiri contradictorii.
   Monografia satului ardelean se realizeaza treptat prin prezentarea obiceiurilor, traditiilor, problemelor taranilor, problema nationala. 
   Ion este caracterizat in mod direct de catre narator beneficiind de un portret marcat de calitati: "Iute si harnic ca ma-sa", "munca ii era draga oricat ar fi fost de aspra".  Elementul fundamental al conflictului, pamantul ii subordoneaza toate trasaturile "pamantul ii era drag ca ochii din cap", iar lipsa acestuia apare ca o nedreptate ceea ce justifica dorinta patimoasa de-al avea: "toata istetimea lui nu plateste o ceapa degerata daca n-are si el pamant mult...".