Redacteaza o compunere de 15-25 de randuri in care sa-ti exprimi opinia despre mesajul pe care il transimite fragmentul de mai jos.

"Privite, cartile par nespus de sfioase. Ele nu vin niciodata spre tine. [...] Tacerea cartilor si rugamintea lor nerostita. Ele nu-si pot cere "dreptul de a fi deschise". Cartile nu fac greva pentru a fi citite. Tot ce pot face este sa ceara indurare din partea cititorului care nu este inca.
Cand privesc peretele unei biblioteci, imi vine in minte scena balului din "Razboi si pace". [...]
Cartile aliniate, asteptand, de-a lungul peretelui. Privirea distrata care trece peste ele, fara sa se hotarasca asupra uneia anume. Apoi mana care se intinde, care scoate o carte din raft, care o deschide. Dansul poate incepe. Dans cu o carte.
II e totuna unei carti in ce imprejurari va fi deschisa: intr-o biblioteca, intr- chilie, pe masa studiului de acasa, in pat, in tramvai, sub un felinar, in tren. Important este ca ea sa fie citita-si astfel, sa fie mantuita de aparenta de simplu obiect ratacit printre alte obiecte. Pentru ca oricat de aratoasa ar fi, cartea nu exista inca in simpla ei materialitate. Ea nu este un obiect, ci un obiect de citit si, astfel, singurul corp spiritual existent pe lume.
Splendoarea cartii este ca ea nu se impune de la sine.[...] Cartea nu este "cea de toate zilele"- ca painea, ca apa, ca hainele. Nu citesti asa cum resimti nevoia de a manca atunci cand iti este foame."

Gabriel Liiceanu- Dans cu o carte

1

Răspunsuri

2014-06-18T12:05:42+03:00
În opinia mea textul ne atrage atenţia asupra modestiei cărţilor şi a infinitei lor imparţialităţi. Ele, cărţile nu au putere asupra noastră până nu le deschidem şi nu le citim iar atunci când o facem ele nu-şi schimbă conţinutul în funcţie de cititor sau de dispoziţia lor. Cărţile sunt porţi spre alte lumi şi în funcţie de pregătirea şi deschiderea cititorului se reuşeşte sau nu descifrarea mesajului transmis.
Întradevăr cărţile nu sunt vitale ca apa şi aerul pentru viaţa trupului nostru, dar pentru spirit ele înseamnă pâinea cea de toate zilele reuşind să ne ducă aproape de oameni, locuri, epoci pe care nu le putem cunoaşte altfel.
,,Dansul,, cu cărţile ne sugerează bucuria, completa adeziune, participarea benevolă, curiozitatea la tot ce se întâmlă în universul deschis de cărţi
24 4 24