Dintr_UN depozit s- a livrat intr-o zi 3 supra 1o din cantitatea de marfa apoi inca 0,8 din rest ,raminind in depozit 252 tone de marfa.Cite tone de marfa erau la inceput in depozit si cit s- a livrat in cele 2 zile.

2

Răspunsuri

2014-06-17T01:02:34+03:00
X-cantitatea initiala

3/10 din x=  3/10 * x=  3x/10 -prima data

x- 3x/10 = (10x-3x)/10=   7x/10 -restul

0,8=8/10=4/5

4/5 din 7x/10=  4/5 * 7x/10= 14x/25 -a doua oara

7x/10 -14x/25= (35x-28x)/50= 7x/50 -noul rest

7x/50=252
x=50*252/7
x=50*36
x=1800
Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-17T01:04:06+03:00
Notam cu x=cantitatea initiala de marfa din depozit
In prima zi au ramas:
x-x*3/10=x*7/10
A doua zi au ramas:
(x*7/10)(1-8/10)=252
(x*7/10)*2/10=252
(x*7/10)*1/5=252
x=252*10*5/7=36*50=1800 tone erau la inceput
In prima zi s-au livrat 1800*3/10=180*3=540 tone, ramanand 1800-540=1260 t,
iar a doua zi s-au livrat 1260*4/5=1008 t, deci in total
1260+1008=2268 t



Dar acel 1 de unde provine
La care 1 te referi?
Daca este vorba despre 1-8/10, vine din "un intreg minus 8 zecimi din el", adica, pornind de la restul ramas din prima zi, adica x*7/10, puteam scrie:
x*7/10-(x*7/10)*8/10=252, dar daca dai factor comun pe x*7/10 obtii exact ce am scris eu prima data, (x*7/10)(1-8/10)=252.
Sper ca te-am lamurit....