Glucoza este o aldohexoza care se gaseste in stare libera in fructe. O metoda de obtinere a glucozei este hidroliza zaharozei. Se supun hidrolizei 2 kg de zaharoza de puritate 68.4 %. Considerand ca hidroliza a avut loc cu un randament de 70 % si ca toata glucoza se dizolva intr-un kilogram de apa, calculeaza concentratia procentuala a solutiei de glucoza. Va rog sa ma ajutati!

1

Răspunsuri

2014-06-17T20:37:52+03:00
Vlad, masa molara a zaharozei C12H22O11 este 12*12 + 22*1 + 11*16 = 342(g/mol).
Masa molara a glucozei C6H12O6 este 6*12 + 12*1 + 6*16 = 180(g/mol).

Sa vedem ce masa de zahazoza pura avem.

Daca in 100 kg zaharoza impurificata se gasesc  68,4 kg zaharoza pura
Atunci in 2 kg zaharoza impurificata se vor gasi x kg zaharoza pura

x = 2*68,4/100 = 1,368(kg zaharoza pura).

Prin hidroliza zaharozei rezulta, in proportie egala, alfa - glucoza  si beta - fructoza.

Deci: C12H22O11  +  H2O  =>  C6H12O6(alfa - glucoza)  +  C6H12O6(beta - fructoza)

Sa vedem ce masa teoretica de glucoza rezulta din 1,368 kg zaharoza pura. 

Daca din 1*342 kg zaharoza rezulta 1*180 kg glucoza
Atunci din 1,368 kg zaharoza vor rezulta y kg glucoza

y = 1,368*180/342 = 0,72(kg glucoza).

Randamentul reactiei de hidroliza fiind 70%, masa de glucoza care se obtine practic este doar: 70*0,72/100 = 0,504(kg glucoza).

Inteleg din enunt ca glucoza obtinuta practic la hidroliza zaharozei se dizolva in 1 kg apa.

Masa dizolvata este deci 0,504 kg glucoza, iar masa solutiei este: 0,504 + 1 = 1,504(kg solutie glucoza).

Asadar, concentratia procentuala a solutiei de glucoza este:

c = 100*md/ms = 100*0,504/1,504 = aprox. 33,510638 = aprox. 33,51.

Deci c% = aprox. 33,51%.

Verifica si tu.