×

Primeşte ajutor gratuit la teme

De ce să foloseşti Brainly?

  • întreabă ce nu ştii să faci din temă
  • primeşti răspunsuri explicate
  • caută răspunsuri similare

Redacteaza o sinteza despre evolutia formei de guvernamant in Europa in sec XX, dupa urmatoarea structura:

- 2 factori care au stat la baza schimbarilor de pe harta politica a Europei, la inceputul sec XX (Primul Razboi Mondial, Tratatele de Pace)
- prezentarea a doua state diferite ca forma de guvernamant si regimurile politice
- caracteristici ale guvernelor politice (democratic sau totalitar)
evolutia formelor de guvernamant dupa Al Doilea Razboi Mondial
2

Răspunsuri

2014-02-06T23:13:22+02:00
La sfarsitul primului razboi mondial aplicarea pricipiului autodeterminarii si nationalitatii au determinat disparitia marilor imperii: Rus,German,Otoman si Austro-ungar iar pe ruinele acestora au aparut statele nationale.Dupa Conferinta de Pace de la Paris la harta Europei se adaugau state noi : Estonia,Letonia,Lituania,Austria,Germania,Ungaria care au devenit republici,iar monarhii erau numai 14 un numar mic fata de 21 care erau la inceputul razboiului dar totusi acestea predominau.
0 0 0
2014-02-06T23:18:22+02:00
Europa Occidentala domina lumea pe diferite planuri,iar marile puteri,ca Franta si Marea Britanie, aveau intinse imperii coloniale.pe plan politic,harta Europei prezenta o mare diversitate. cele mai multe tari aveau ca forma de gvernamant monarhia(Marea Britanie,Suedia, Austro-Ungaria,Germania). au existat si cateva republici( Franta,Elvetia). regimurile politice erau democratii parlamentare in(Marea Britanie,Franta si alte tari) sau regimuri autoritare (in Rusia,Imperiul Otoman).noi puteri politice si militare s-au afirmat de la inceputul sec al xx-lea: S.U.A si Japonia (aceasta din urma era prima putere din afara Europei care a invins o putere europeana, Rusia,in razboi, in 1905). economic, lumea incepea sa fie dominata de S.U.A, Marea Britanie, Germania. Franta si Japonia erau alte mari puteri economice ale lumii.marile puteri doreau sa-si extinda stapanirile,iar Germania si Italia au intrat, la randul lor, in competitia pentru teritorii coloniale. doua curente nationaliste erau pangermanismul si panslavismul. colonialismul a avut cauze: politice(dorinta de a domina lumea), economice( cautarea de materii prime si de piete de desfacere pentru marfuri), sociale(incurajarea migratiilor, in situatia surplusului demografic)
0 0 0
Creierul
  • Creierul
  • Ajutor
Nu eşti sigur că răspunsul este corect?
Învaţă mai mult cu Brainly!
Ai probleme cu tema de casă?
Cere ajutor gratuit!
  • 80% dintre întrebări primesc răspunsul în decurs de 10 minute
  • Noi nu doar răspundem, ci şi explicăm
  • Calitatea este asigurată de experţii noştri