ced ca doar cu termometrul
cred*
Se mai masoara si cu termoscopul , care este un termometru fara scala gradata ce ne ajuta sa comparam starea termica a mai multor corpuri .
Atentie, e diferenta intre temperatura si caldura! Temperatura este o marime de stare (stabila) iar caldura este un mod de schimb al energiei prin agitatie termica! Prin caldura in enuntul dat se intelege "cantitatea de caldura" , sau energia schimbata sub forma de caldura intr-un proces sau transformare! Alt mod de schimb al energiei este lucrul mecanic Succes!.

Răspunsuri

2014-06-13T21:00:21+03:00


termometrul sau repartitorele

altceva nu stiu

2014-06-13T21:20:56+03:00
Termometrul măsoară temperatura .

Căldura e total diferită. Ea nu se poate măsura cu un instrument de măsură, pentru că e o formă de energie - la fel cum nu există un instrument de măsură pentru lucru mecanic sau energie cinetică.

Totuși, poți estima cantitatea de căldură în mod indirect. Adică măsurând niște diferențe de temperatură.

Exemplu: lăsăm un corp să se răcească de la 20 de grade până la 15 grade. Câtă căldură pierde?
Căldura pierdută va fi proporțională cu diferența de temperatură, care este de 5 grade;  Q=m\cdot c\cdot 5
Deci căldura depinde și de cât de mare este masa m  a corpului, dar și de căldura specifică materialului respecțiv, c
Luati in considerare CALORIMETRUL. Cu el se determina cantitati de caldura dar nu in mod direct ci facand unele masuratori si ceva calcule. Succes!
da, într-un fel am putea considera calorimetrul ca intrument de măsură, dar determinarea se face măsurând temperatura de fapt. Cum am zis: doar indirect. Scopul meu era să nu se rămână cu ideea că termometrul măsoară căldura - e o chestie care creează multă confuzie printre elevi.
Nici macar pentru "caldura" din propozitia urmatoare: "Bunica ne primeste cu multa caldura sufleteasca", nu s-a inventat un aparat de masura.
ha! ok!