Matei a cheltuit pentru cumpărarea unor caiete cu 1 leu mai puţin decât jumătate din suma pecare o avea la el. Apoi, Matei a cumpărat o carte cu o treime din banii rămaşi şi cu încă 5 lei. Dupăcumpărarea caietelor și a cărții, lui Matei i-au mai rămas 29 de lei. Calculaţi suma iniţială pe care oavea Matei la el.

2

Răspunsuri

2014-06-13T14:36:16+03:00
X-suma initiala

x/2-1 -a cheltuit prima data

x-(x/2-1)= (2x-x+2)=  (x+2)/2 -restul

1/3 din (x+2)/2+5 = 1/3 * (x+2)/2 +5=  (x+2)/6 +5 -a cheltuit a 2a oara

(x+2)/2 - (x+2)/6+5=  (3x+6-x-2-30)/6=  (2x-16)/6 -noul rest

(2x-16)/6 =29

2x-16=6*29
2x-16=174
2x=174+16
2x=190
x=95

2014-06-13T19:53:06+03:00
X -suma
I. x/2-1 a cheltuit
  rest r1
II.1/3 *r1+3
  rest r2=29 lei=2/3*r1-3 ⇒ 2/3*r1=29+3=32 ⇒ r1=32*3/2=48 lei
r1=48 =x/2+1⇒ x/2=47⇒ x=47*2=94
verificare I. x/2-1=94/2-1=47-1=46 lei a cheltuit
r1=94-46=48
1/3*48+3=16+3=19lei
r2=48-19=29