Răspunsuri

2014-06-11T18:47:39+03:00
Nica a lui Stefan Apetrei Ciubotarul este personajul principal al volumului “Amintiri din copilarie”  scris de I. Creanga, cel mai mare narator din Romania. Protagonistul se afla in centrul actiunii intrand in relatie cu toate celelalte personaje.Majoritatea trasaturilor reies din caracterizarea indirecta prin comportament, fapte, relatiile cu alte personaje, ganduri.Faptele baiatului scot la iveala ca era nemilos, crud.  Se marca din comportamentul si gandurile copilului ca se simte nedreptatit, pentru ca i se insemnasera mai multe greseli decat facuse, urmand sa fie pedepsit aspru. Nica este infricosat si cauta o solutie de scapare, gandindu-se sa fuga intr-n moment favorabil. Modul in care actioneaza arata ca este rapid la fuga si ingenios in felul in care reuseste sa treaca neobservat .Personajul principal intruchipeaza tipul copilului din toate vremurile si din toate timpurile.
2014-06-11T20:08:34+03:00
                                   caracterizarea lui harap alb
harap alb este un personajpozitiv si intruchipeaza inaltele principii morale cultivate de orice basmca adevarul,dreptatea,cinstea,prietenia,curajul si vitejia.
calatoria pe care o face pentru a ajunge imparat este o initiere a flacaului in formarea lui pentru a deveni conducatorul unei familii,pe care urmeaza sa si-onintemeieze. 
el inava si alte aspecte ale unei lumi necunoscute pana atunci.
desi cuminte si ascultator de felul sau,nesocotirea restrictii declanseaza asupra flacauluiun sir nesfarsite de intamplari neplacute si periculoase care-i pun de multe ori viata in pericol.
fiul craiului isi schimba statutul de nepot in sluga atunci cand este pacalit de span sa intre in fantana.
harap alb nu-l tradeaza naciodata pe span,desi un astfel de stapan ar fi meritat,dar harap isi urmeaza calea si ii duce bogatia spanului.
in timpul calatoriei cunoaste iubirea devenind sensibil intelept si viteaz. fata imparatului ros dezvaluie tot adevarul ,demascand-ul pa span iar acesta de furie ii taie capul lui Harap Alb care astfel isi reia identitatea pierduta si este readus la viata de fata.