Se de textul: Era-ntr-o dimineata de vara. Marea si-ntindea nesfarsita-i albastrime, soarele se ridica incet in seninatatea adanc-albastra a cerului, florile se trezeau proaspete dupa somnul lung al noptii, stancile negre de roua abureau si se faceau sure, numai p-ici pe colea cadeau din ele, lenevite de caldura, mici bucati de nisip si piatra. Din niste colti de stanci despre apus se ridica o manastire veche inconjurata cu muri*, asemenea unei cetatui, si de dupa muri vedeai pe ici pe colea cate-un varf verde de plop ori de castan. Acoperamintele tuguite de olane mucigaite, bolta neagra a bisericii, zidurile imprjmuitoare risipite si napustite in risipa lor de plante grase, de furnici ce-si fondau state, de o vechime seculara, scarile de piatra tocite si mancate de mult umblet, toate astea laolalta te faceau a crede ca este mai mult o ruina oprita curiozitatii decat locuinta. In dreapta manastirii se ridicau dealuri cu paduri, gradini, vii, satucene cu casute albe presarate prin dungile vailor, in stanga un drum trecea ca o cordea prin nemarginire de lanuri verzi care se pierdeau in departarea orizontului, in dreptul ei marea, a carei suprafata era rupta pe ici pe colea de cate-un colt de stanca ce iesea de sub apa. De-a lungul zidurilor imprejmuitoare mergeau cararuse pe coasta dealului, curmate in cursul lor de musunoaie de cartite. ( Mihai Eminescu, Cezara )
1.
Scrie o compunere, de 10-15 randuri, in care sa motivezi faptul ca fragmentul dat este o descriere artistica in proza, de tip tablou, a unui peisaj.In compunere, trbuie: - Sa precizezi doua dintre trasaturile definitorii ale modului de expunere descrierea, identificate in fragmentul dat. - Sa ilustrezi aceste trasaturi, cu ajutorul exemplerol extrase din text sau prin comentarea acestora.

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-02-05T19:27:26+02:00
Iti spun caracteristicile descrierii iar tu doar trebuie sa le pui cap la cap
   : -sunt prezentate in mod amanuntit caracteristicile si trasaturile peisajului
     -este prezenta descrierea obiectiva (la persoana a III a )
     -sunt utilizate numeroase figuri de stil si imagini artistice:epitete,comparatii,personificari,metafore,etc,,,(la cauti tu )
    - sunt prezente structuri de tip substantiv-adjectiv de ex:copil frumos(nu exista,,copil frumos,, in text doar ti-am dat un exemplu)
Eu ti-am dat 4 caracteristici tu le alegi pe cele pe care le vrei tu. (P.S nu uita sa citezi din text)