Răspunsuri

2014-06-11T00:38:33+03:00
Roma, pe langa cei o mie de ani de istorie, nu a creat doar un imperiu, ci a dat viata si unei experiente politice, militare, umane si sociale inca neegalate. Splendoarea civilizatiei sale a fost pe masura si legaturile cu actualitatea atat de frecvente si profunde. Multe aspecte ale vietii romane sunt identice cu cele de astazi incat dau impresia unui totale continuitati. 
      Romanii ne-au lasat numeroase capodopere ce pot fi vazute si admirate astazi in toate tarile ce au apartinut fostului Imperiu Roman. Aici putem enumera Colloseum, Columna lui Traian, Arcul lui Constantin, Panteonul, mumeroase terme, bai publice sau piete. De asemenea tot de la ei ne-au ramas o seama de bijuterii, monezi, statuete, arme si echipament militar.
      Sculptura romana a avut multe surse de inspiratie si a suferit in ai sai o mie de ani de existenta o infinita serie de variatiuni stilistice. 
      Operele ajunse pana la noi sunt o infima parte din cele care, intr-un timp, impodobeau casele, templele, strazile si pietele oraselor romane. O mare parte a statuilor de bronz romane au fost topite de-a lungul secolelor pentru a fi reutilizat materialul.
       Artizanii romani prelucrau cu pricepere numeroase materiale - ceramica, bronz, argint, aur, sticla.
      Toate acestea sunt doar o parte a mostenirii lasate de ei deoarece cercetarile arheologice nu s-au incheiat si de la an la an apar noi descoperiri.