Răspunsuri

2014-06-11T01:09:34+03:00
         Comunismul pentru familia mea a insemnat frig in casa, mancare rationalizata (nu puteai sa cumperi cat doresti) sau chiar pe cartela, curent oprit. Este adevarat bani aveau, dar nu aveau ce sa cumpere de ei deoarece magazinele erau apropape goale. De exemplu, de cele mai multe ori intr-un magazin de peste nu gaseai decat creveti la cutie - cat vedeai cu ochii pe toate rafturile era doar acest produs.
         Daca doreai sa-ti cumperi televizor color sau masina trebuia sa te treci pe o lista de asteptare si puteai sa le cumperi si dupa cateva luni daca lista era mare.
         Concediile puteai sa ti le petreci doar in tara sau in alte state comuniste. Daca printr-un miracol puteai sa iesi intr-o tara democratica trebuia sa lasi un membru al familiei in tara drept ,,garantie''.
         O data la cateva luni, de obicei in perioada sarbatorilor aduceau banane si citrice pentru care stateai la coada o zi intreaga. De cele mai multe ori vanzatoarea te anunta ca urma sa primeasca marfa si te puneai la coada de la 5-6 dimineata pentru a fi sigur ca prinzi ceva. Acelasi lucru se intampla si cu alte produse atat din import cat si din export.
          Mijloacele de transport in comun veneau rar si erau foarte aglomerate, de cele mai multe ori mergeai pe scara cu usile deschise.
       In scoli se invata obligatoriu limba rusa iar elevii purtau uniforma si matricola pe care era scris numele scolii sau a liceului.
       Un alt lucru bun e ca toata lumea avea o casa, cumparata sau cu chirie la stat. Nu prea aveai sa-ti faci casa cu etaj decat cu aprobare speciala. Toti oamenii aveau un loc de munca, erai repartizat undeva imediat dupa ce terminai scoala si de cele mai multe ori in provincie. Doar daca aveai note foarte bune puteai ramane in Bucuresti si doar primii doi-trei. Trebuia sa te prezinti la locul de munca si dupa cateva luni apelai la cunostinte pentru un transfer in Bucuresti sau orasul natal.