Răspunsuri

2014-06-10T18:01:43+03:00
A fost inventata in anul 1836; nu este utilizata frecvent, dar are o constructie simpla; de aceea vom analiza constructia ei si vom descrie modul in care functioneaza: 
1. Placa de zinc trimite in solutie ioni de zinc, adica are loc un proces de oxidare; placuta se va incarca temporar negativ; placa de zinc si solutia de sulfat de cupru reprezinta anodul pilei.
(-) Zn – 2e- Zn +2 oxidare 2. Simultan, ionii de cupru din solutia de sulfat de cupru se vor descarca pe placa de cupru, pozitivand-o temporar; placa de cupru si solutia de sulfat de cupru reprezinta catodul pilei.         (+) Cu+2  + 2e-  à Cu reducere 3. Concomitent cu aceste reactii, electronii trec de pe placa de zinc prin conductorul metalic exterior pe placa de cupru si genereaza un curent electric care poate fi masurat cu un galvanometru; ionii SO4-2 trec prin diafragma de la catod la anod. Rectia totala redox care are loc in pila este:    Zn + Cu2+ -> Zn2+ + Cu Pila Daniell se reprezinta conventional astfel:   (-) Zn | Zn2+ || Cu2+ | Cu (+) Polul negativ, anodul, se scrie in stanga (Zn/Zn2+); Polul pozitiv, catodul, se scrie in dreapta (Cu2+/Cu); Liniile verticale reprezinta suprafata care desparte conductorul metalic de solutia in care se afla;Linia verticala dubla reprezinta diafragma care separa electrozii. Rectia totala redox care are loc in pila este:                    Zn + Cu2+ -> Zn2+ + Cu Pila Daniell se reprezinta conventional astfel:                   (-) Zn | Zn2+ || Cu2+ | Cu (+) 

  Polul negativ, anodul, se scrie in stanga (Zn/Zn2+);   Polul pozitiv, catodul, se scrie in dreapta (Cu2+/Cu);   Liniile verticale reprezinta suprafata care desparte conductorul metalic de solutia in care se afla;   Linia verticala dubla reprezinta diafragma care separa electrozii.   In timpul functionarii pilei, placa de cupru va avea o masa mai mare, iar placa de zinc mai mica; solutia de sulfat de cupru se dilueaza, in timp ce solutia de sulfat de zinc se concentreaza.     Se obtine un curent de circa 1 volt.     Se pot imagina si construi elemente galvanice pentru orice fel de reactie redox.