Se de textul:
Era-ntr-o dimineata de vara. Marea si-ntindea nesfarsita-i albastrime, soarele se ridica incet in seninatatea adanc-albastra a cerului, florile se trezeau proaspete dupa somnul lung al noptii, stancile negre de roua abureau si se faceau sure, numai p-ici pe colea cadeau din ele, lenevite de caldura, mici bucati de nisip si piatra.
Din niste colti de stanci despre apus se ridica o manastire veche inconjurata cu muri*, asemenea unei cetatui, si de dupa muri vedeai pe ici pe colea cate-un varf verde de plop ori de castan. Acoperamintele tuguite de olane mucigaite, bolta neagra a bisericii, zidurile imprjmuitoare risipite si napustite in risipa lor de plante grase, de furnici ce-si fondau state, de o vechime seculara, scarile de piatra tocite si mancate de mult umblet, toate astea laolalta te faceau a crede ca este mai mult o ruina oprita curiozitatii decat locuinta. In dreapta manastirii se ridicau dealuri cu paduri, gradini, vii, satucene cu casute albe presarate prin dungile vailor, in stanga un drum trecea ca o cordea prin nemarginire de lanuri verzi care se pierdeau in departarea orizontului, in dreptul ei marea, a carei suprafata era rupta pe ici pe colea de cate-un colt de stanca ce iesea de sub apa. De-a lungul zidurilor imprejmuitoare mergeau cararuse pe coasta dealului, curmate in cursul lor de musunoaie de cartite. ( Mihai Eminescu, Cezara )
1. Transcrie cate un fragment/o structura pt. fiecare dintre urmatoarele figuri de stil: comparatie, epitet, inversiune.
2. Precezeaza perspectiva/unghiul de vedere din care se face descrierea manastirii.
3. Explica, in 3-5 randuri, semnificatia unei imagini artistice indentificate in textul dat.
4. Scrie o compunere, de 10-15 randuri, in care sa motivezi faptul ca fragmentul dat este o descriere artistica in proza, de tip tablou, a unui peisaj.
In compunere, trbuie: - Sa precizezi doua dintre trasaturile definitorii ale modului de expunere descrierea, identificate in fragmentul dat.
- Sa ilustrezi aceste trasaturi, cu ajutorul exemplerol extrase din text sau prin comentarea acestora.

2
1.comparatie:"un drum trecea ca o cordea",epitet:"stancile negre de roua; inversiune:
inversiune:nesfarsita-i albastrime
2.perspectiva obiectiva

Răspunsuri

2014-02-05T17:31:54+02:00
1) comparatie:,, trecea ca o cordea"; epitet ,, zidurile imprejmuitoare risipite"; inversiune:,, marea-si intindea"/2) subiectiva
Multumesc Nadia, dar eu le vreau pe toate rezolvate
2014-02-05T21:00:31+02:00
1)comparatie-"un drum trecea ca o cordea"
epitet-"vechime seculara"
inversiune-"nesfarsita-i albastrime"
2)Perspectiva oviectiva-naratorul descrie ceva ce nu este legat de el;
                                -se descrie un obiect(respectiv manastirea) asa cum este acesta vazut fara implicarea afectiva a autorului
3)Sintagma "stancile negre de roua abureau si se faceau sure"  face posibila evidentierea planului manastirii pentru a putea fi descrisa din punct de vedere nocturn.Tot ce se intampla in timpul noptii are o dubla semnificatie : una pozitiva, adica cea care urma ordinea naturii si o alta magica. Miscarea unei crengi, o lumina necunoscuta, stralucirea cerului erau interpretate in primul rand in sens magic, explicatia naturala fiind cel mai adesea ignorata.
4)-
5 5 5