Răspunsuri

2014-06-09T19:41:16+03:00
Pentru a nu ne electrocuta trebuie sa stim acesti factori importanti:voltajul:
sub 220 V, produce fibrilatie ventriculara; intre 220 si 1 000 V, pe langa fibrilatie ventriculara, se produce inhibarea centrului respirator; peste 1 000 V se produce paralizia centrilor respiratori; amperajul inalt pare mai putin periculos decat cel scazut
felul curentului:
curentul alternativ este mai periculos de cat cel continu; 
rezistenta corpului: de mare importanta este rezistenta pielii, care cand este uscata, reprezinta 5 000 ohmi, iar cand este umeda, scade la 1 000 ohmi; 
miditatea pielii creeaza conditii favorizante pentru electrocutare; hainele umede, ghet ele umede sau cu tinte pe talpa, planseul bun conducator de electricitate sunt de asemenea cauze favorizante. prognosticul este influentat si de rezistenta generala a organismului, scleroza cardiovasculara, alcoolismul, varsta inaintata si hipertiroidiile, reprezentand cauze agravante. 
Prin electrocutare se produc tulburari generale si locale. Tulburarile generale constau in oprirea inimii si a respiratiei, care pot produce moartea imediat, fie prin fibrilatie ventriculara, fie prin paralizia centrilor respiratori, fie prin amandoua.

Leziunile locale sunt produse de scanteie si seamana cu arsurile obisnuite, dar sunt mai adanci. 

In primul rand, accidentatul trebuie scos din circuitul electric fie intrerupand curentul, fie scurtcircuitandu-l spre pamant cu ajutorul unei bare de fier; accidentatul va fi apucat cu un obiect rau conducator de electricitate (manusi, o bucata de stofa) si tras de picioare; la nevoie va fi ampins cu o scandura uscata.

Nu se va pune mana pe el, deoarece exista pericolul electrocutarii pentru cel care vrea sa-l salveze. Daca nu respira, se incepe imediat respiratia artificiala, care trebuie continuata la nevoie multe ore, chiar in timpul transportului spre spital.

Daca inima este oprita, trebuie facut masaj cardiac, care pentru a fi eficace trebuie inceput in primele minute. Dupa reanimarea bolnavului se face tratamentul arsurilor.

Chiar curentul de 110 V poate produce moarte prin electrocutare, daca omul este in baie si pune mana pe o lampa de masa cu fire neizolate, sau utilizeaza o masina de calcat de asemenea cu fire neizolate si sta descult pe dusumeaua umeda.
3 2 3