Elena cheltuieste o suma de bani in 3 zile astfel : in prima zi cheltuieste 2 treimi din suma si inca 15 lei, a doua zi cheltuieste 40% din rest iar a treia zi cheltuieste restul de 27 de lei. Aflati :
a. ce suma a avut initial Elena
b. ce suma a cheltuit Elena a doua zi.
Cum se calculeaza ???

2
cat ti-a dat in a doua zi?alex
de fapt cat ti-a dat suma
mai esti?
da
cat iti da suma

Răspunsuri

2014-06-06T18:33:16+03:00
X = bani initiali
prima zi = x - 2/3x - 15 = y
a doua zi = y - 40/100y = z
a treia = z - 27 = 0. => z = 27

y - 40/100y = 27
y - 0,4 * y = 27
y(1 - 0,4) = 27
y * 0,6 = 27
y = 27/0,6
y = 45

x - 2/3x - 15 = 45
x - 2/3x = 45 + 15 = 60
x(1 - 2/3) = 60
x(3/3 - 2/3) = 60
x * 1/3 = 60
x = 60/1/3
x = 60 * 3
x = 180
Elena a avut initial suma de 180 de lei.

a - Suma cheltuita de Elena a doua zi.
45 - a = 27
-a = -18
a = 18.
da se pare ca a fost corect cum am facut
Imi multumesti si mie pls?
2014-06-06T20:33:09+03:00
Se foloseste metoda mersului invers
Fie x suma
I-2/3 *x+15
rest r1
II-40/100*r1
rest r2=27 lei
r2=(100-40)/100*r1=60/100*r1=27⇒r1=27*100/60=45 lei
r1=1/3*x-15=45 ⇒ 1/3*x=60⇒ x=60*3=180
verificare 2/3*180+15=135 ⇒ r1=180-135=45
40/100*45=18 ⇒ r2=45-18=27