Demonstreaza,intr-o compunere de 10-15 randuri,ca fragmentul ( de mai jos ) este un text nonliterar:

Un fluture este o insectă din ordinul Lepidoptera. Scopul termenului depinde de cât de extins este conceptul de fluture. Ca și toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viață neobișnuit, cu un stadiu larvar de omidă, un stadiu inactiv de pupă
și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă familiară de adult cu aripi
colorate. Deoarece cele mai multe specii zboară ziua, atrag de regulă
atenția. Diversele modele formate pe aripile colorate și zborul lor
extravagant și grațios au făcut ca observarea fluturilor să devină un hobby popular.

Fluturii se clasifică în fluturi adevărați (superfamilia Papilionoidea), fluturi skipper (superfamilia Hesperioidea), și fluturi-molii (superfamilia Hedyloidea).

Fluturii aparțin arborelui evoluționist al moliilor. Originea lor a fost stabilită în perioada cretacică, care s-a încheiat în urmă cu 65 de milioane de ani.[1]
Din păcate, există o arhivă foarte limitată de fosile. Cea mai veche
fosilă este a unui posibil fluture skipper, nedenumit, din perioada paleocenului superior (cu circa 57 de milioane de ani în urmă), din Fur, Danemarca [2]. Unul dintre cele mai frumos conservate exemplare este un Riodininae (Voltinia dramba) din urmă cu 25 de milioane de ani, găsit într-un chihlimbar din Republica Dominicană[3].

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-05T20:29:28+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
                  Textul nonliterar este rezultatul observarii realitatii si al transformarii acestea in informatie,are un caracter nonfictional-este bazat pe aspecte adevarate,controlabile,concrete ale realitatii,are drept scop informarea cititorului,este lipsit de expresivitate,este folosit un limbaj corect si ingrijit.
                   In primul rand acest text are un scop informativ,,Un fluture este o insecta din ordinul Lepidoptera" si se bazeaza pe aspecte reale,controlabile.
                   In al doilea rand este folosit  limbajul literar al limbii romane ,,Scopul termenului depinde", ,,Fluturii apartin arborelui evolutionist al moliilor", ,,din perioada paleocentului superior".
                   In final se poate spune ca acest text este unul nonliterar deoarece are un scop informativ,un limbaj ingrijit ,este lipsit de expresivitate,si este bazat pe aspecte concrete ala realitatii.
                   
28 4 28
Sper ca iti este de folos...l-am cam scris la graba :D
Multumesc tare mult! >:D<
>:D<