Argumentati intr-o compunere de 15-20 de rânduri ca urmatorul fragment apartine unui basm.

,,A fost odata ca niciodata.

A fost un imparat si se numea Imparatul Rosu. El era foarte mahnit ca, in zilele lui, niste zmei furasera soarele si luna de pe cer. [...]

Pe vremea aceea se afla un viteaz, pe nume Greuceanu. Auzind si el de fagaduinta imparateasca, ce se gandi, ce se razgandi, [...] ca pleca si el la imparatul ca sa se inchine cu slujba. Pe drum se intalni cu doi oameni pe care slujitorii imparatesti ii duceau la imparatul ca sa-i taie, pentru ca fugisera de la o batalie. Ei erau tristi, bietii oameni, dara Greuceanu ii mangaie cu niste vorbe asa de dulci, ca le mai veni nitica inima, ca era si mester la cuvant Greuceanu nostru.''

(Petre Ispirescu, Legende sau basmele romanilor)

Va rog. Imi trebuie urgent!!!!!!!!!


1

Răspunsuri

2014-06-05T20:05:53+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
           Caracteristicile basmului sunt scrierea in proza de dimensiuni relativ intinse,povestirea unor inamplari fantastice puse pe seama unor personaje cu insusiri supranaturale,pozitive si negative,actiunea basmului se renaste din conflictul dintre fortele binelui si ale raului,dintre adevar si minciuna.
            In primul rand in textul ,,Legende sau basme" de Petre Ispirescu este folosita formula tipica de inceput a basmului ,,A fost odata ca niciodata" de catre narator pentru a contura vechimea povestirii.
            In al doilea rand aceasta povestire renaste din conflictul dintre bine si rau,conturata cu trasaturile bine definite ale personajelor negative si pozitive ,,(...)zmei furasera " , ,,(...)un viteaz pe nume Granceanu".
            In al treilea rand se poate adauga faptul ca,intr-un basm personajele au puteri supranaturale ,,(...)furasera soarele si luna de pe cer"
            In final se poate spune ca acest text apartine unui basm deoarece se povestesc  inamplari fantastice puse pe seama unor personaje cu insusiri supranaturale,pozitive si negative,iar actiunea basmului se renaste din conflictul dintre fortele binelui si ale raului,dintre adevar si minciuna.
12 4 12