Răspunsuri

2014-06-04T20:00:05+03:00
Titlul romanului este scurt, alcatuit dintr-un substantiv comun, la singular, prin care autorul ne sugereaza ca denumeste, un "topor cu coada lunga, intrebuintat si ca arma" (DEX), prezent in momentele importante ale actiunii romanului.

Cand Vitoria Lipan, eroina romanului hotaraste sa plece in cautarea sotului disparut, ea comanda fierarului un astfel de obiect, pe care-l da, apoi, spre sfintire parintelui Danila. Ei ii trebuie aceasta arma (ca si pusca pe care o luase), caci constatase ca fiul ei, Gheorghita nu are bratul puternic ca al unui barbat.

Referiri la baltag se fac si in momentul culminant al actiunii, cand Vitoria gaseste osemintele sotului intr-o prapastie, situata intre localitatile Suha si Sabasa. Aici ea (ca si autoritatile, mai tarziu) constata ca decesul acestuia f usese provocat de o lovitura de baltag, pe care a primit-o in cap, miseleste, la lasarea noptii, intr-un loc pustiu.
2014-06-04T20:05:22+03:00
Titlul acestui roman reprezinta arma de aparare a ciobanilor, este specific zonei moldovei.Baltagul este folosit de catre Vitoria atunci cand il desemneaza pe Bogza.Desi nume de obiect titlul simbolizeaza justitia neiertatoare.
Baltagul semnifica arma cu care a fost omorat Nechifor Lipan, dar si arma cu care s-a facut dreptate.
1 5 1