Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-06-05T02:06:41+03:00
Pe actualul teritoriu al Romaniei a existat in antichitate un puternic stat denumit Dacia. Ea a fost locuita de daci sau geti, popor de origine tracica. Herodot ii defineste in faimosul sau citat, ca "cei mai viteji si mai drepti dintre traci".  Centrul politic, militar, economic si religios al statului dac era in Muntii Orastiei. Burebista este fauritorul intaiului stat dacic. El a fost numit "cel dintai si cel mai mare dintre regii Traciei". Informatiile cele mai bogate despre el le aflam de la geograful grec Strabon. Pentru convingerea poporului, el a fost ajutat de Deceneu, un vraci, care a pribegit prin Egipt. Burebista a devenit capetenia unei puternice uniuni de triburi aproximativ in anul 82 I Hr. El a obtinut numeroase victorii impotriva triburilor straine si impotriva cetatilor grecesti de la malul Pontului Euxin (Marea Neagra). In  scurt timp, Burebista a creat un stat dac puternic, care se intindea din bazinul Dunarii de Mijloc pana la Nistru si de la Carpatii Nordici pana la Muntii Balcani (Muntii Haemus in antichitate). Dupa asasinarea lui Burebista (cam in aceeasi perioada cu asasinarea lui Cezar la Roma - 44 I Hr.), statul dac a fost impartit in 5 formatiuni statale independente.
Intre timp, teritoriile dobrogene fusesera anexate provinciei romane Moesia, din sudul Dunarii, zona strict controlata de o garnizoana romana.  Catre sfasitul secolului I d Hr., razboiul decisiv dintre daci si romani era inevitabil. El a izbucnit in anul 86 d Hr. In fata amenintarii romane, Duras-Diurpaneus a cedat lui Decebal tronul, el fiind prea batran. Acesta a infrant, in anul 87 ostirile romanilor, conduse de Cornelius Fuscus. Dar in anul 88 romanii au provocat o infrangere frea dacilor la Tapae. Dacii au cerut pace, care s-a incheiat in anul 89. In urma pacii, Decebal a devenit rege clientelar al Romei, care ii platea subsidii anuale si ii acorda ajutor tehnic. Decebal a facut totusi pregatiri pentru un nou razboi. In fata acestei situatii, romanii au reinceput razboiul in anul 101, sub conducerea imparatului Traian. Dacii au suferit infrangeri grele si au cerut pace, care s-a incheiat in anul 102. Razboiul a fost reluat in anul 105 si, cu toata rezistenta eroica a dacilor, s-a terminat in anul urmator. Cetatea Sarmizegetusa, capitala dacilor, este asediata si in vara anului 106  capituleaza. Decebal se retrage impreuna cu un grup de razboinici in munti; este urmarit si pentru a nu cadea prizonier, se sinucide. Capul lui este dus ca trofeu la Roma. O parte a statului dac este transformat in provincie romana. Traian si-a sarbatorit triumful organizand serbari  timp de 123 de zile si punand sa se construiasca Columna si monumentul de la Adamclissi. Din Dacia ocupata, devenita acum provincie a Imperiului roman, Traian a adus la Roma o prada uriasa; printre altele: 165,5  tone aur  si 331 tone argint (dupa afirmatia istoricului francez Jerome Carcopino). Procesul de romanizare a dus la etnogeneza romanilor, popor care a pastrat, in limba, in port, in obiceiuri, in credinte si chiar in unele manifestari artistice, mosteniri ale civilizatiei si culturii geto-dacice. 
O data cu ocuparea unei parti a Daciei, romanii au inceput colonizarea ei masiva si organizata, in scopuri economice, politice si strategice.  Cat timp a durat stapanirea romana (106 - 271), istoria Daciei s-a desfasurat in cadrul istoriei Imperiului Roman. Provincia Romana Dacia cuprindea la inceput cea mai mare parte a Transilvaniei si Banatul, Oltenia fiind atasata Moesiei. Mai tarziu  Dacia romana a cuprins insa si Oltenia. Teritoriul de azi al Munteniei, al Moldovei si al Maramuresului, a ramas, in general, in afara stapanirii romane.  Actiunile rasculatilor, conjugate cu cele ale dacilor liberi asociati cu gotii au silit armata si administratia romana sa paraseasca Dacia, fapt care s-a petrecut in anul 271, in timpul imparatului Aurelian. Doar o fasie ingusta de-a lungul malului nordic al Dunarii a mai ramas inca vreo 200 de ani in stapanirea romana.  Legaturile dintre populatia ramasa la nordul Dunarii si provinciile de la sud de fluviu s-au mentinut si dupa anul 271, iar procesul de romanizare a continuat sa se desfasoare dand nastere la aparitia poporului roman.
12 4 12