Răspunsuri

2014-02-04T21:01:19+02:00
Capitolul I – Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau Primul capitol reprezintă un fel de expozițiune a poveștii. Sunt prezentate  personajele precum și motivul intrigii. Opera începe cu momentul reîntoarcerii la tron a lui Al. Lăpușneanul. Moțoc îi spune că mai este dorit iar Al. Lăpușneanul dă celebra replică, de unde și numele capitolului: ”dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau.”
Capitolul II – Ai să dai samă doamnă Cel de-al doilea capitol ilustrează fuga domnitorului Tomșa, reînscăunarea lui Al. Lăpușneanul și originea soției acesteia, Ruxanda. Se remarcă scena în care aceasta își roagă soțul să oprească masacrele. Capitolul III – Capul lui Moțoc vrem Al. Lăpușneanul organizează un festin cu toți boierii, pe care îi ucide. Văzând rămășițele masacrului soția sa leșină. Își motivează gestul ca fiind pentru a scăpa de mojici și poporul îl ”iartă”.
Capitolul IV – De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu După 4 ani în care niciun alt eveniment de aceeași anvergură nu mai are loc, Al. Lăpușneanul cade la pat. Soția sa, la îndemnul dușmanilor soțului său, îl otrăvește.