Răspunsuri

2014-06-04T17:28:54+03:00
    Sovârful (Origanum vulgare ), cunoscut și ca șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau oregano, este o planta din familia Laminaceae(din care fac parte si urzica moarta,lavanda si menta) Numele său vine din grecescul origanon.Sovârful este o perena, care creste pana la 20-80 cm înălțime. Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1-4 cm, de formă ovală, cu marginea întreagă sau ușor dințată. Conțin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment. Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3-4 mm. Planta înflorește începând din iulie până în august. Crește in regiunile de deal și de munte.        
   Măceșul (Rosa canina) 
.Este un arbust cu frunze căzătoare, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Tulpina este acoperită de țepi mici, ascuțiți, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate(clasificata dupa nr de limburi pe petiol,fiind frunze compuse), cu 5-7 frunzulițe. Florile sunt de obicei roz pal. Au un diametru de 4-6 cm și sunt formate din cinci petaleFructul, are o formă elipsoidă și este roșu sau portocaliu închis.Înmulțirea maceșului se poate face prin semințe, prin ramuri înrădăcinate obținute prin desparțirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură și prin marcotaj.Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri.Varietatea Rosa canina 'Assisiensis' este singura care nu are spini pe tulpină        
    Caisul (Prunus armeniaca, în Latină, e clasificat împreună cu prunul în subregnul Prunus .Este un pom fructifer, ce aparține de familia Rosaceae.(din care fac parte si marul,parul,prunul,ciresul,visinul,gutuiul,paducelul...)Caisul este un pom de mărime mijlocie cu o coroană largă și deasă. Frunzele au formă lanceolată (clasificata dupa forma limbului)cu o lungime medie de 8 cm. Florile sunt de culoare albă sau rozalie. Fructele pot fi acoperite de peri si sunt de culoare galben portocalie, cu nuanțe roșii, au în centru un sâmbure dur        
  Mărul
 apartine familiei Rosaceae(din care fac parte si macesul,zmeurul,murul,fragu,caisul...) Această specie cuprinde între 44 și 55 de soiuri, fiind pomi sau arbuști. Varietățile de măr cresc în zona temperată nordică din Europa .Partea comestibilă a mărului este receptaculul (o prelungire a codiței), iar fructul  este se numește „cotor”, parte care nu este comestibilă.      
  Roșia (pătlăgica roșie, numită științific Solanum lycopersicum, este o planta din familia Solanoceae,(din care fac parte si ardeiul,cartoful si matraguna sau Atropa Belladona din care se extrage Atropina,ce e o subst ce dilata pupilele). Roșia este o plantă nativă din sudul Americii de Nord,extinzandu-se din centrul Mexicului pînă în Peru. Este o plantă perena, crescută adesea în climate temperate, atingând frecevent între 1 și 3 înălțime, cu un trunchi mai mult ierbos, care crește de cele mai multe ori, ca orice altă planta cataratoare, pe tulpinile altor plante, pe bețe sau garduri.