1) Alexandru Lapusteanu nuvela pe scurt dar totusi si cu detali.
2) Cele doua loturi pe scurt dar totusi cu detali.Profa a zis la nuvela si la cele 2 loturi sunt niste detali si ia osa isi deie seama daca am citit asa ca va rog ajutatima.
Nici mult dar nici putin.


1

Răspunsuri

2014-02-03T11:44:25+02:00
Este Alexandru Lăpușneanu :) Ai grija sa nu gresesti numele personajelor ca atunci sigur se va prinde ca nu ai citit.
Pe scurt, nuvela are 4 mari capitole, fiecare precedat de un motto(un citat care inglobeaza actiunea desfasurata in capitolul respectiv).
Primul capitol:"Daca voi nu ma vreti eu va vreu". Introduce personajele principale si secundare, descrie timpul si spatiul (Moldova secolului al 16-lea). Lapusneanu doreste sa revina pe tronul Moldovei, strangand o armata cu care sa il rastoarne pe actualul domnitor. Sunt prezentate si intrigile boieresti, dar si Motoc, tipul boierului slugarnic.
Al doilea capitol:"Ai să dai samă doamnă!" o introduce pe delicata sotie a Lapusneanului, Ruxanda. Aceasta sufera din cauza despotismului afisat de sotul ei care pentru a-si consolida puterea recurge la acte extreme(practic, ii ucide pe toti care ii stau in cale). El ii promite ironic ca ii va oferi un "leac de frica". Lapusneanu tine o cuvantare in biserica in care doreste sa ii convinga pe boieri ca a devenit un alt om. Sub acest pretext ii invita la un ospat unde porunceste sa fie toti omorati.
Al treilea capitol: "Capul lui Motoc vrem" Este descris sangele rece al Lapusneanului care nu pregeta sa il sacrifice pe Motoc pentru a-si atinge scopurile politice. Poporul, in momentul in care afla masacrul de la palat crede in mod eronat ca Motoc se afla in spatele acestui eveniment.
Al 4-lea capitol:"De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu" Cuprinde deznodamantul nuvelei. Lapusneanul moare in cetatea Hotin unde s-a mutat pentru a evita atacurile boierilor rasculati. Domnita Ruxanda este sfatuita sa isi otraveasca sotul pentru a-si feri propriul fiu, iar aceasta accepta.
Sfatul meu este sa cauti un rezumat pe internet, ca sigur vei gasi. La fel si pentru Doua loturi.