Răspunsuri

2014-06-03T14:19:42+03:00


 


Mihai EMINESCU CE TE LEGENI
Minai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a considerat totdeauna ca o literatura culta nu-si poate defini specificul national decat prin reflectarea traditiilor istorice si folclorice ale neamului sau. Admiratia pentru literatura populara s-a simtit in toate creatiile lirice, deoarece Eminescu a apreciat sincer performanta artistica, precum si expresia directa si succinta de exprimare a ideilor rapsozilor: "Poezia populara este expresia cea mai scurta a simtamantului si a gandirii".

Dragostea lui Eminescu pentru folclorul romanesc este vizibila in toate po

eziile, el insusi marturisindu-si radacinile spirituale infipte adanc in sufletul neamului sau: "Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea de amar ".Poezia "Ce te legeni" este o creatie lirica, intrucat Eminescu isi exprima in mod direct sentimentele de dragoste pentru natura, starea de melancolie provocata de scurgerea ireversibila a timpului, principalul mod de expunere fiind descrierea.

Poezia "Ce te legeni" face parte din tema de inspiratie folclorica a liricii eminesciene si ilustreaza imaginea si sentimentele codrului aflat la sfarsitul anotimpului toamna, care asteapta cu tristete apropiata iarna, simbolizand astfel starea de melancolie a poetului pentru scurgerea ireversibila a timpului. Trecerea timpului este ilustrata prin succesiunea anotimpurilor, toamna-iarna, care lasa codrul fara frunze, fara pasari, fara viata.

Titlul este exprimat printr-o interogatie retorica, pe car.e poetul o adreseaza cu nostalgie codrului. Tristetea codrului este ilustrata de punctele de suspensie care indeamna la meditatie, la gandire profunda privind timpul trecator.
1 5 1