Reflexele conditionate sunt raspunsuri declansate de un stimul initial indiferent, dupa ce acesta a actionat de mai multe ori impreuna cu un stimul neconditionat, care produce, in mod normal, un raspuns innascut. De exemplu, sunetul unui clopotel inainte de primirea hranei, dupa mai multe repetari, va produce salivatie chiar in lipsa hranei, care este stimulul neconditionat. Astfel de asocieri stau la baza dobandirii unui numar imens de reflexe conditionate.
A fost studiat de Ivan Pavlov la caine si are urmatoarele caracteristici: se dobandeste pe parcursul vietii; poate sa dispara; nu este ereditar; este specific individului, nu speciei; este coordonat doar de cortex. Pentru aparitia reflexului conditionat este necesara asocierea si receptarea in timp a 2 excitanti:Indiferent(lumina/sunet) si neconditionat(mancarea).

Răspunsuri

2014-02-01T20:32:26+02:00
Reflexele conditionate :
-sunt dobandite prin invatare 
-in urma exercitiului pot disparea , deci sunt temporare (conditionate)
-se formeaza pe baza reflexelor neconditionate
-centrii coordonatori se afla in cortexul (scoarta)  cerebral/a
Cateva exemple : reflexul auditivo-salivar , vizual salivar ...
Sunt in etajele inferioare, in scoarta cerebrala sunt alea neconditionate
2014-02-01T20:32:44+02:00
Sunt voluntare, constientr, controlate. Nu sunt native, nu se mostenesc dar la cei unde apar, apar la toti indivizii in acelasi fel. Centrul lot nervos se afla la etajele superioare alea creierului mare.